Ga naar de inhoud

Grote Duinbeesten (2)

Goed, het Kraansvlak was nog maar tot 1 maart open en met een beetje geluk… En aan geluk had het ons niet ontbroken tot dusver (zie Grote Duinbeesten 1).

We praatten mijn nicht bij over de wisenten en vertelden over onze schaarse ontmoetingen met deze schuwe Poolse oerrunderen (zie hier). Bij de omheining nam de huisdichteres zoals altijd de instructies nog even door. ‘Bewaar minstens 50 meter afstand…’ Als wisenten je naderen met ogenschijnlijk onvriendelijke bedoelingen, gelieve zachtjes tegen ze te praten. Ik bespeurde een aarzeling. Een tekst improviseren, dat kon vies tegenvallen… Wat zeg je tegen een wisent? Uiteindelijk beklommen we toch het trapje over het hek.

Het kwam haast als een anti-climax toen we al na 200 meter een man met een fotostatief in de weer zagen. Een loeder van een wisent was niet ver weg. Ah, er liepen er meerdere. Behoedzaam trippelden we naderbij. Toen ik oogcontact zocht met de fotograaf, zei hij: “They don’t mind. They don’t care about you.”

En zo was het. Ze hadden maling aan ons. Ze deden hun wisentdingen. En wij vergaapten ons aan de kolossen. En maakten foto’s. En foto’s…

.

wisent1

.

wisent2

.

wisent3

.

wisent4

.

wisent5

.

Verderop stond nog een fotografe. Het bleek een Duitse, de vrouw van die man. Ze hadden er drie dagen voor uitgetrokken om de wisenten te fotograferen en hadden ze al de hele dag gevolgd. Tijgers op Shri Lanka hadden ze ook al gedaan en over drie weken gingen ze naar Finland om… Big game was hun ding. En afgezien van deze reizigers kwamen we tot het Visserspad bij Zandvoort geen sterveling tegen.

PS We hadden veel grote dieren gezien die middag, maar nog niet alle. In het plantsoen vlakbij de Kostverlorenstraat doken twee knoeperds van herten op. Wij schrokken meer van hen dan omgekeerd. Tussen de verkeersweg en een flatgebouw graasden ze rustig verder. Je weet dat het zo is (zie Hangherten), maar het blijft een mal gezicht.

PPS In de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *