Ga naar de inhoud

Rietkragen

Om te wandelen was het niet de beste week. Maar dinsdag hadden we die glorieuze wisentwandeling en gisteren knepen we er even tussenuit voor een Middenduintje.

Wij naderen meestal vanaf de Tetterodeweg (station Overveen) en de eerste vraag is altijd welke aanblik de Zanderijvaart biedt vanuit de hoogte: hoe nat of droog? Hoewel, gisteren was het niet écht een vraag. Het leken de Ankeveense Plassen wel. 

.

rietkraag5

.

Her en der staken langs de oever nog wat molshopen boven het oppervlak uit, als om te benadrukken dat het peil maar tijdelijk zo hoog was. Maar we zagen ook een roofvis jagen in het ondiepe water. Er peddelde een zwaan mét zwanenhals en een die het vertikte zijn kop uit de veren te halen voor de fotograaf.

.

rietkraag4

.

Nou, dan maar niet. En eigenlijk hadden we gisteren ook meer oog voor de rietkragen, die fraai afstaken tegen het water en de bosrand.

.

rietkraag3

 

”Nog een paar graden warmer en ze kunnen hier zo een sawah beginnen”, sprak hoopvol de huisdichteres, die het niet zo op aardappelen heeft.

.

rietkraag2

.

rietkraag

.

Mij verveelt het gebied eigenlijk nooit. En wat ik niet wist, er bestaat een stichting Vrienden van Middenduin, die zich niet alleen bekommert om alles wat daar groeit en bloeit, maar (me dunkt geen overbodige luxe) met enige argwaan volgt wat Cobraspen & co. voor hebben met het nabijgelegen PWN-terrein.

En via die Vrienden geraakte ik bij een prachtig online fotoboek over het ‘waterkasteel’ (de watertoren) en omgeving, waaruit ik als lekkermakertje deze foto van de Zeeweg pluk:

.

Albelli

.

Over de natte en droge geschiedenis van Middenduin staat bij Oneindig Noord-Holland een interessant verhaal; de ontginning begint in 1795)

Door die onverwachte Stichting werd dit blogje langer dan verwacht. Nou ja, dan moet die Amsterdamse vlag in Overveen maar een eigen blogje krijgen. Trouwens, het lidmaatschap van de Vrienden kost welgeteld €5. Dus…

PS Oude RaDa-stukjes over Middenduin:Kikkers en Kikkers, Individuen (over donderkopjes), Oude Sla (zwammen), Kanteldag (paddestoelen) en Op zijn Vlinders, Glibbers en Glijers (slakken), Kop noch Kont (eend en wisent), Veldboeket (groothoefblad).

PSS In de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *