Ga naar de inhoud

Amsterdammer!

De RaDa-reda (één man sterk) heeft zo zijn bevliegingen. Zo ‘spaarde’ ik een tijdlang ‘Amsterdammertjes in den vreemde’: driedubbel bekruiste verkeerspaaltjes aangetroffen buiten de grenzen van 020.

Klik op Bloemendalertje voor een keuzemenu. De lol ging er af, zoals dat gaat. De meeste van die paaltjes waren trouwens geen uitingen van Amsterdams expansionisme. Ze stonden onassertief te roesten en we moesten ze niet opvatten als opgestoken vingers naar hun gastheren.

Anders ligt dat met de Amsterdamse vlag die ik bij Overveen in een tuin zag wapperen: een statement gelijk de Amerikaanse vlag op de maan of de Noorse vlag van Amundsen op de Zuidpool. Gehesen door de fam. Slewe.

.

amsterindenvreemde

.

Zoals bekend, boterde het deze eeuw niet bepaald tussen het gemeentebestuur van Bloemendaal en de Slewes, op juridisch noch intermenselijk vlak. Rob Slewe schreef zelfs een boek over de slepende verwikkelingen. De titel, Niet ons soort mensen, suggereert dat er sprake was van onwilligheid van de Bloemendalers om de Slewes aan hun boezem te koesteren.

Met het planten van deze vlag geeft de familie een duidelijk signaal aan de omgeving. We lusten jullie rauw! Het bevordert hun integratie evenmin dat ze bij zonsondergang de vlag met het nodige ceremonieel strijken, waarna ze met het hele gezin uit volle borst een dagelijks wisselende selectie uit het Groot Mokumsch Liederenboek ten beste geven: Amsterdamse Grachten, Tulpen uit Amsterdam, Amsterdam wat ben je mooi, Bij ons in de Jordaan, Oh Waterlooplein en Eén IJ is geen IJ.

Voor dat laatste sta ik niet in, maar er gebeuren rare dingen daar bij Elswoutshoek – zoveel is zeker.

PS In de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

2 reacties op “Amsterdammer!”

  1. cecilia ouddeken

    Oh… de emoticons worden niet begrepen 🙂
    Ik moest erg lachen, dus: hahahaha!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *