Ga naar de inhoud

Caravan en oldtimer

Gisteren was ik ineens bang dat het papiervisje zou uitsterven. En dat andere, beter aan deze tijd aangepaste soorten de vacature zouden vullen: de phone-wants en de screenmijt.

Het komt natuurlijk doordat het voortbestaan van de regionale pers me bezighoudt. De dagelijkse papieren krant, gemaakt door beroepsjournalisten met hart voor hun vak. Idealiter kennen ze alle krochten en kroegen in hun stad en hebben ze er hun contacten en bronnen. En krijgen ze tijd en salaris genoeg om zich ook vast te kunnen bijten in onderwerpen van groter maatschappelijk belang dan de laatste binnenbrandjes en te water geraakte auto’s.

Bij TMG  (Haarlems Dagblad, IJmuider Courant, Leidsch Dagblad, Gooi- en Eenlander, enz.) worden de redacties met een kwart ingekrompen. 45 banen. En daarmee draai je de lokale dagbladjournalistiek in feite de nek om, volgens ingewijden. Helaas, wie het naadje van de kous wil weten, komt in de kolommen van die kranten zelf niet aan zijn trekken. Daar blijft het wurgend stil. De vuile was hangt niet buiten. Je zou als argeloze lezer kunnen denken dat er helemaal geen was was en een waslijn evenmin.

Maar met ingang van vandaag moet dat veranderen. Er was een begin van actie, met caravans als uitvalsbases. Op de website ziet dat er zo uit:

.

HD-supersoon

.

Alsof de caravan vanaf Cape Canaveral was gelanceerd. Toen ik op de Grote Markt een kijkje ging nemen, waren ze jammer genoeg net aan het opbreken. Richard Stekelenburg deed iets met een krik, ontroestte de trekhaak en tekende met een HD-pen profiel op de banden. Het was nog geen staking of demonstratieve verbranding van de hele dagelijkse oplage aan regio-katerns, maar het was íets.

.

HD-sleurhut

.

Op de Grote Markt stond nog een actievoertuig: de oldtimer van Mei Li Vos, die samen met Jeroen Recourt (nr. 23 en een stadgenoot, stadgenoten!) het PvdA-gevoel uitdroeg. Heeft Mei Li wat met de regio-pers, vroeg ik aan Richard. Wat heet! Ze had er zelfs een opiniestuk aan gewijd.

Ik deed navraag. Mei Li (nr. 32 op de kandidatenlijst) had net een broodje aan laten rukken (ook zij gingen zo verkassen). Maar wat ze over de streekkranten te berde bracht, sneed hout (zie hier in het Parool). Mijn zorg over het bedreigde papiervisje deelde ze niet in dezelfde mate, misschien moet ik daarvoor bij de PvdD zijn. Maar zo’n fonds voor regionale media, daar valt veel voor te zeggen. Als ik zes zwevende stemmen kreeg, ging er beslist een naar haar.

.

MeiLiVos

.

PS In de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *