Ga naar de inhoud

Vertild?

Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, elk ongelukkig gezin is ongelukkig op zijn eigen wijze.

Die Tolstoi was natuurlijk niet helemaal achterlijk, maar vanuit mijn etagewoning zag ik in de tuin van de achterburen vormen van teder geluk die althans voor alle koppels die ik ken onbereikbaar en onbevattelijk zullen blijven. Daar woonde een jong bodybuildersstelletje. 

Zodra de omstandigheden het enigszins toelieten, waren ze daar in de weer. Hij liefst met ontbloot bovenlijf, niet zozeer gespierd als pezig. Qua postuur, bleekheid en rossigheid had hij wel wat weg van D.H. Lawrence. Zij was donkerharig en gebruind; goed geproportioneerd, maar het dagelijkse régime van heffen, stoten en opduwen had de gehoopte uitwerking op de musculatuur niet gemist.

Wat mij vooral trof was de concentratie en ernst waarmee zij zich bekwaamden. Dit was Körperkultur met een grote K (nou ja, dat is het in het Duits altijd). Er was niets primitiefs aan. Met zware halters moet je niet stunten. Hij was meestal degene die instrueerde. Zij was leergierig. Ze hadden soms ook pret samen, dat kon ik wel zien vanuit mijn bovenraam, maar het hogere doel (wat het ook mocht zijn) stond voorop.

Ze hadden er nog net geen dagtaak aan. Naast het inspannende werk moest er natuurlijk ook gerekt en gestrekt worden; ze hadden smeerseltjes en massageolie en glimmende pakjes waar Tolstoi geen weet van had, waarin het zonlicht weerkaatste. Er werd veel vers sap geperst voor in die tuin.

En nu het lente was vandaag, merkte ik dat ik onbewust op ze wachtte – zoals anderen dat hebben met de eerste wilgenkatjes, de terugkeer van de gierzwaluw of de opening van de ijssalon. Maar ze kwamen niet. Zouden ze zich vertild hebben? Een overdosis creatine hebben geslikt? De tuin zag er kaal uit. Daar stond alleen een grijze scooter. Stond die er altijd al of zijn ze verhuisd? Straks ga ik ze nog missen…

.

lenteëngeltjes

Een grote zwerm gele lenteëngeltjes stijgt op bij het Kenaupark.

PS In de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *