Ga naar de inhoud

Post-it voor D66?

Er werd gisteren opgelucht gereageerd dat ‘ons imago in het buitenland’ niet geschaad was doordat Wilders ‘de grootste’ werd. Daaraan zijn we dan ontsnapt, maar wat zullen ze elders in de wereld denken van de kolderieke taferelen in onze stembureaus?

De strapatsen bij het uitvouwen en stapelen van de stembiljetten waren vergelijkbaar met die in onze slaapkamer, als de huisdichteres en ik de tweepersoons dekbeddenhoes verschonen. Of denk aan het inpakken van een bungalowtent in een windhoos. We organiseren al Kamerverkiezingen sinds 1888, maar wat ik me afvroeg… wat is er eigenlijk tegen het volgende?

.

post-it

.

In het vervolg krijgt iedere hoofdbewoner de kandidatenlijsten toegestuurd, net als nu. Thuis kijk je als stemgerechtigde alvast of er een partij van je gading bij zit, dat is toch niet teveel gevraagd? Wie bang is dat hij zijn keuze niet kan onthouden, schrijft die op een post-it-briefje (desnoods van overheidswege verstrekt). In het stemlokaal krijg je een formulier ter grootte van een ansichtkaart met de namen van alle deelnemende partijen – in dit geval 24 en even zovele vakjes. Voor de meeste kiezers volstaat het om een 1 in het vakje van hun voorkeur te zetten, die stemmen op de lijsttrekker.

Maar als je wél op de Partij voor de Dieren wilt stemmen, maar níet op die heks van Thieme, dan zet je in het PvdD-vakje het nummer van jouw favoriet (11 = Van Lammeren, 20 = Plusquin, 25 = De Wrede, 45 = De Schepper, 49 = Georgina Verbaan).

Het scheelt papier, het scheelt gehannes, het scheelt tijd. Kan D66, van oudsher begaan met stelselhervormingen, dit misschien bepleiten? Of is mijn plan al te revolutionair?

PS Foto verspreid door stadsarcheoloog Anja van Zalinge via Twitter. Herkent iemand de plek?

PPS Een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen? Abonneer je via ‘Over RaDa’ of in de zijbalk.

9 reacties op “Post-it voor D66?”

 1. Laat de gemeente Haarlem hiermee gaan oefenen, volgend jaar. Geniaal voorstel. DOEN.

 2. Geweldig idee, Marius. Dat voorkomt in elk geval dat de New York Times nogmaals ons stembiljet kan vergelijken met een badhanddoek. Dit stond er:
  “There were so many candidates listed that the ballots were as voluminous as bath towels and had to be folded many times over to fit into the ballot box.”

 3. Wat ook zou helpen is wanneer partijen als de Partij voor de Dieren geen 80 kandidaten op de lijst zetten.

 4. @cecilia: Ja, leve de stemmende moedertjes van 90!
  @Henk Sloos: Ze doen het allemaal! Ik heb me verre gehouden van leedvermaak over de PvdA, maarruh… die staan er met 80 kandidaten op, voor 9 zetels. (De PvdD met 50 kandidaten voor 5 zetels)

 5. @Matrius. Begrijp ik het goed dat je het van de PvdA verstandig had gevonden om vooruitlopend op de uitslag het aantal kandidaten tot 15 te reduceren?

  Tips voor het tellen: Breng in iedere vouw van het stemformulier perforatie aan. Na het stemmen splits je de strook met stem van de rest die ter plekke in de shredder verdwijnt. De overgebleven stroken worden niet geteld maar gewogen op een telweegschaal (ja, dat doen ze met geld bij de bank ook).

  Zo houd je alles beheersbaar en voorkom je telfouten, als je nu ook nog een Exel sjabloon gebruikt voor het verslag reduceer je niet alleen de benodigde ruimte maar ben je ook in de helft van de tijd klaar. Ik ben nu 12 jaar voorzitter van stembureau 28 en heb dit alles al 3 keer voorgesteld maar dergelijke vooruitstrevende gedachte worden hier niet op prijs gesteld.

 6. òf nr 31: niemand minder dan Jacob Maarten Arend Biesheuvel (al koos ik zelf voor de gemakkelijkste weg: gewoon Marianne zelf; ze mag dan veel kritiek krijgen op haar 7e dags-advertenties; ze werkt toch maar mooi samen met Ester, die atheïstische heavy metal-fan uit Katwijk. Denk ik dan (maar met Denk heb ik dan weer niks; dat doen we zelf wel, dacht ik zo…)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *