Ga naar de inhoud

Correcthaat

Achteraf was ik misschien de enige die het zo verstond bij het verkiezingsdebat dinsdag. Of anders besefte niemand de bruikbaarheid van Wilders’ verhaspeling.’Politieke correctheid’ wilde hij laatdunkend zeggen en het kwam eruit als ‘politieke correcthaat’.

Het RaDa houdt ‘m erin als term voor het vieze gezicht dat Wilders, Baudet en Buma trekken bij woorden als ‘statushouder’, ‘immigrant’, ‘gelukzoeker’ en ‘Islam’.  En voor degenen die direct aanslaan bij ‘Marokkaan’, ‘Turk’ en ‘Pool’ – bon ton in populistische kringen. Politieke correcthaat: zo heeft die struikelende tong van Geert toch nog iets moois opgeleverd.

Nog een nakomertje: donderdag was ik in de Bavo bij de première van Cajanus. Het deed me goed te lezen dat er een lovende recensie in het HD stond. Het is zo’n groots opgezet lokaal project dat op voorhand ieders sympathie heeft en ja, Zangstudio Haarlem lapte het ‘m dus weer, na Kenau.

.

Cajanus1

.

Dat ik er zelf niet ten volle van kon genieten lag aan mij en mijn tandarts. ‘s Middags was er groot onderhoud gepleegd aan mijn bovengebit. Ik had niet gegeten, er sijpelde nog bloed in mijn mond en (ondanks het verwarmde zitkussentje dat de organisatie leverde) raakte ik verkleumd in die Kille Kerk. Dus ik kon constateren dat de zang uitstekend was, de muziek prachtig, choreografie en regie vindingrijk. Dat alle zangers en dansers er plezier in hadden. En dat het 18e-eeuwse gemene volk van Haarlem écht gemeen was tegen die eenzame Finse reus van 2,50m. Alleen kwam de voorstelling voor mij een dag te vroeg en kon ik het daardoor niet voelen. Volgende keer beter. Want Poels en Ehrismann & co. hebben nog meer voor ons in petto, of ik moet me sterk vergissen.

.

cajanus2

.

En hier Fredie Kuiper (zelf niet in de opera, wel betrokken bij de promotie)

 

PS Een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen? Abonneer je via ‘Over RaDa’ of in de zijbalk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *