Ga naar de inhoud

Verlieslatend

Bij het begin van de Boekenweek beleef ik meer literair plezier aan De Haarlemmer (een wekelijkse uitgave van de Buijze Pers) dan aan NRC Handelsblad.

Bij laatstgenoemde naast de reguliere boekenbijlage drie pagina’s over bestsellers en worstsellers, verkoopcijfers (dalend bij de Nederlandse literaire roman), het aantal lezers volgens CPNB (dalend) en de invloed van het almachtige boekenpanel van DWDD. Over Big Data (de nieuwe goden, vandaar de hoofdletters) die uitgevers in de nabije toekomst in staat zouden moeten stellen zich te behoeden voor zeperds. Patrick Swart van uitgeefconcern WPG (o.a. Bezige Bij): “Als je straks een manuscript in de machine stopt, kun je de recensie schrijven zonder het gelezen te hebben.”

Ik geef toe, vies uit zijn verband gerukt, Patrick, maarruh… het staat er echt. Wat mij benieuwt, waarom zou je een recensie willen schrijven zonder het boek te lezen? Een boek lezen en géén recensie schrijven, daar kan het RaDa zich nog iets bij voorstellen, maar andersom? “Van elke honderd boeken die uitgevers op de markt brengen zijn er zo’n negentig verlieslatend. Stel je voor dat we dat kunnen terugbrengen naar zeventig, of misschien wel vijftig.”

Stel je voor! De natte droom van deze algoritmekoning is natuurlijk om – zonder zelf iets te lezen – slechts drie boeken uit te brengen die alle drie winstlatend zijn (of heet dat nog wél ‘winstgevend’?). De RaDa-reda wordt er mismoedig van. Voor het geestesoog verschijnen nare beelden van het manuscript van Hier moet ik ingrijpen dat ongelezen in Swarts Succespredictor wordt gestopt. Na 30 seconden begint het apparaat te rochelen en zieltogen.

.

9200000046205063

.

Op het display verschijnt de mededeling: genre ???? > hapklaar xxxx > 0 bolletjes > kans op Libris <0,000002074%. “Ik kan het meteen voor u shredden als u wilt”, biedt Swart gedienstig aan, de hand op een rode knop. “Dat scheelt u weer werk…”

Nou blijf ik jullie alleen de boekenofferande van De Haarlemmer nog schuldig. Maar goed, morgen is er weer een RaDa (of anders overmorgen).

PS Een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen? Abonneer je via ‘Over RaDa’ of in de zijbalk.

1 reactie op “Verlieslatend”

  1. Toch moet zo iets informatietechnisch een eitje zijn. Stop alle recensies van de top vijftig recensentenvan de afgelopen dertig jaar in een machine en je hebt een recensiegenerator. Wat vindt Fortuin van De Greppel? Eén druk op de knop volstaat. Ook leuk om te kijken wat we nu ècht van die Multatuli vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *