Ga naar de inhoud

Weg WK en meeuwen

Van sommige dingen weet ik (wel iets) maar niet van wanten. Laten sloffen is doorgaans mijn benadering van de praktische problemen in deze wereld. Kop diep in het zand en hopen dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen of vanzelf weer overgaat. Of ik kies voor passiviteit in de slinkse verwachting dat anderen (kordatere types) de handen uit de mouwen steken en/of ineen slaan. Nee, met mij win je de oorlog niet.

Een voorbeeld: sinds een jaar of tien lijden deze contreien van april tot augustus onder de tyfusherrie die op de daken nestelende meeuwen maken. Ze kruipen rond vier uur uit de veren en krijsen, gieren, gillen vervolgens tot middernacht. ‘s Winters bivakkeren ze elders, maar deze week keek ik uit het raam en zag dat ze het dak van de overburen alweer in bezit hadden genomen.

.

meeuwenteam

.

Het is ze menens met de gezinsuitbreiding, dat zie je aan die koppen. Shit, denk ik dan, ze zijn terug. Aan de gemeente heb je niks en ik heb wéér geen actiegroep opgericht die de platte daken en dakgoten in de straat (150 strekkende meter) met netten bespant. En bovendien de hele Verspronckweg. Ik heb weer niemand gemobiliseerd voor de War on Gulls.

Elders zorgen ze beter voor zichzelf. Zoals hier aan de Julianalaan.

.

nepbuizerd2

.

Ik geef toe, bij windstilte is het een dooie diender (eerder slachtoffer dan dader), maar toen er een briesje opstak maakte de nepbuizerd/-kiekendief/-condor indrukwekkende duik- en zweefvluchten.

.

nepbuizerd

.

Het geheel maakte een professionele indruk. De buren daar hadden eveneens zo’n zwiepende fiberglas hengel op het dak, waaraan een paar CD-tjes waren bevestigd. Een olijke variant hing bij de Raamsingel:

.meeuwenhengel

.

Een goedkoper alternatief: zojuist zag ik dat de overburen een bescheiden deel van het dak hebben opgesierd met oranje vlaggetjes – een kleine opoffering nu de Leeuw in zijn hempie staat na de sof van Sofia. Ook in de Jan Steenstraat hadden ex-fans oranje slingers opgehangen. Als ze dat nou  allemaal doen! Stadbreed!! Wie weet leidt de ineenstorting van ons ooit zo trotse voetbalrijk zo nog tot de herovering van de stad op die brutale kolonisator, de meeuw.

PS: Meer meeuw op het RaDa: Witte Wraak (2005), Zoetgevooisde Meeuwen (2006), Burgerinitiatief (2011) en voor de culi’s een recept voor meeuw in Ouderschap op Afstand. Een vriendelijker stukje over zeevogels hier in Thermiek.

PPS Een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen? Abonneer je via ‘Over RaDa’ of in de zijbalk.

 

.

3 reacties op “Weg WK en meeuwen”

  1. Juist in de monding van de haven van uitgerekend IJmuiden, aan de kop van de te herverbouwen en te vergroten sluis, zag ik eergisteren zo’n zelfde buizerd-vlieger vliegen; begreep niet wat die meeuwen nu juist daar voor kwaads konden; het lijkt ‘n aanval van de IJmuidenaren op de Haarlemmers, door de meeuwen naar hier te jagen, kortom.

  2. Het is jammer (?) maar de meeuwen zijn erg slim. Zij wennen snel aan dode vliegervogels, rondtollende gekke gezichten en vlaggetjes en al gauw begrijpen ze dat dat geen gevaar is. Wat wel helpt -het probleem verplaatsen- is af en toe een valkenier met echte roofvogels laten komen, daar worden zij onrustig van en gaan verderop nestelen. Niet goedkoop, plaatselijk wel effectief.

  3. Marius (RaDa-reda)

    @Sjaak Vrugt: Ja, in IJmuiden zou ik die meeuwen zelfs missen. Dat zijn ‘goede’ meeuwen.
    @Gerko: Over slim gesproken: bij die oranje vlaggetjes zaten direct al kauwtjes om de boel te onderzoeken (geschikt nestmateriaal?).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *