Ga naar de inhoud

KEA-keur

Jullie hadden nog een portie vrolijkheid van me tegoed, beste Raarlemmers, een scheut antidippine na mijn mismoedige gemiemel over meeuwengekrijs, schaaktrubbels en de HOV- landschapsschennis bij Driehuis.

Goed, gaattie: in New Scientist las ik gisteren over de kea, een papegaaiensoort die (zo is ontdekt) helemaal los gaat als hij geluidsopnamen hoort van… andere kea’s die er een dolle boel van maken. Dat werkt aanstekelijk. Mijn aandacht werd in eerste instantie getrokken door het fijne proza: ‘Wild keas in New Zealand spontaneously burst into play when exposed to the parrot equivalent of canned laughter.’ En dan: ‘The parrots soar after one another in aerobatic loops, exchange foot-kicking high fives in mid-air and toss objects to each other, in what seems to be contagious behaviour.’ Een met de voeten uitgevoerde high five in volle vlucht, daar kan een mens toch alleen maar van dromen? Dat is pas écht een high five!

.

httpv://www.youtube.com/watch?v=N37rN29nUIc

.

En als de knop om gaat en de studio-kea’s zwijgen, gaan de echte kea’s prompt over tot de orde van de dag: hun veren gladstrijken, fast food roven, auto’s mollen en IQ-testjes oplossen (wie het Engels niet machtig is, kijke naar de Arabische ondertiteling). Want ze zijn deksels slim:

.

httpv://www.youtube.com/watch?v=1N0DVzydn4g

.

Dat vandalisme van ze moeten jullie zelf maar opzoeken onder ‘kea eats car’ of dergelijke zoektermen). De autolobby zal er wel tegen zijn, anders zou ik graag een paar kea’s importeren en uitzetten bij Westerveld bij wijze van natuurcompensatie. En bovendien een jumelage opzetten met de zilvermeeuwen. Bij inzakkend humeur zet ik dan een bandje op van een keafeestje en wacht tot ze aan hun acrobatische blijvijfs beginnen.

PS Hé, antidippine heeft maar vier hits bij Google, zie ik net. Allemaal van het RaDa. Met blijdschap geef ik kennis: ik ben geestelijke vader geworden!

Paars PS Een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen? Abonneer je via ‘Over RaDa’ of in de zijbalk.

1 reactie op “KEA-keur”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *