Ga naar de inhoud

Propbouw

Doe dan meteen 111 verdiepingen, dan heb je tenminste wat, verzuchtte ik toen ik vandaag in het HD las dat er bij het Pim Mulierstadion een woontoren van elf verdiepingen (=59 appartementen) komt. Wijkraad de Krim was tegen, maar de bezwaren zijn door de gemeenteraad terzijde geschoven.

.

woontoren pim mulier

 

Wat je hierboven niet ziet, is dat de te bouwen ‘toren’ op slechts acht meter van de lichtmasten van het honkbalstadion staat, vandaar de speciale clausule in de huurcontracten dat de toekomstige bewoners niet mogen miepen over licht- en geluidsoverlast en foutslagen die hun plantenbakken vernielen. De weerspannige wijkraad had nog een list bedacht: zet die woontoren aan de Kleverlaan, tegenover de IJsbaan, waar nu sportvelden zijn. De situatie ter plekke:

.

strookbouw5

.

Een woontoren op het gele kruis? Mwahh… ook aan het open gebied daar wordt al naarstig geknibbeld (in de linkerbovenhoek zijn een apotheek, een kinderdagverblijf en een medisch centrum gehuisvest) en een korfbalvereniging heeft verderop zijn clubhuis. Sluipenderwijs verdwijnen de doorkijkjes en zichtlijnen. Het laat zien hoe er in Haarlem gewoekerd wordt met de ruimte. En nee (goede vraag!) ík heb ook geen toverstokje waarmee ik de woningnood hier ter stede kan verhelpen…

Maar het kan nog krapper bemeten. En nog lulliger. En beschamender. Onder het grote ovaal op de luchtfoto (de ijsbaan) heb ik met rood de plek gemarkeerd waar ze momenteel een fundering leggen.

.

strookbouw

.

strookbouw2

 

Idyllisch ingesnoerd tussen de spoorbaan, de Westelijke Randweg, de Kleverlaan en de IJsbaan, verrijzen daar de vijf verdiepingen van Hotel Claustrophobia (RaDa-humorgrapje), uitgevoerd in neogotische stijl (nog een grapje, ik hou niet op vandaag).

239_200x200_crop

Dat hotel wordt een sieraad voor de omgeving, wat ik jullie brom. Ik wou eigenlijk nog meer brommen. [Zwartgalligheid over het ‘opvullen’ van dat moestuintje in de Raaks weggelaten, evenals zinloos verbaal geweld over wat ze tussen het Delftplein en Santpoort-Noord allemaal uit de grond stampen.]

‘Mooie stad’, kaatst iedereen automatisch terug als je zegt dat je uit Haarlem komt. Ik mompel dan gewoontegetrouw iets bevestigends, maar steeds vaker denk ik erachteraan ‘maar we moeten zo langzamerhand wel op onze tellen gaan passen. Want het kan wel kapot.’

.

Paars PS In de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

10 reacties op “Propbouw”

 1. Moet wel gezegd worden dat toen het bestemmingsplan werd vastgelegd, de Wijkraden bij mijn weten niet hard aan de bel hebben getrokken. Ondanks dat er in de gemeenteraad wel degelijk stevig over is gediscussieerd. De hoogbouw (oorspronkelijk plan was kantoren, dat zijn gelukkig woningen geworden) werd ter dekking van de kosten Pim Mulier door Divendal in het plan geloodst want “in overeenstemming met het Haarlems Structuurplan”. Kortom, een en ander had iedereen (en zeker de wijkraden) al ca in 2002 kunnen zijn aankomen. Het sporthotel van De Raad, dat betreft al een heel oud plan. Voor de sport niet slecht, internationale schaatsclinics en zo worden dan wat eenvoudiger te organiseren. Door de crisis heeft het 10 jaar geduurd voordat het nu gerealiseerd wordt. Volgens mij wilde De Raad dat een deel van het dank van de schaatsbaan transparant wordt gemaakt.

  Waarom deze reactie? Omdat in je stukje de indruk wordt gewekt dat de raad niet naar de wijkraad luistert. Maar een vastgesteld bestemmingsplan biedt nu eenmaal grote rechtszekerheid, niet alleen aan omwonenden maar ook aan ontwikkelaars.

 2. Marius (RaDa-reda)

  @Fedde: Nee, het gaat mij er eerder om dat voor al die op zich eerbiedwaardige bedoelingen (woningen, apotheek, kinderopvang, noodopvang en vooruit… sporthotel) elke keer een klein lapje open ruimte wordt opgeofferd. Door al die deelbelangen wordt het grotere belang (een mooie, leefbare stad voor alle inwoners) uit het oog verloren. En de kritieke grens is zo onderhand bereikt. (De wijkraad kreeg een prominente rol in het HD, dat was het meer)

 3. Ik verkeerde eerst in tweestrijd, maar ben het nu helemaal met mezelf eens! Ik raad de raad De Raad te verzoeken snel de Wijk te nemen.

 4. Het is ook allemaal vooral zo armoedig qua architectuur. Dat plan van de wijkraad op het sportveld is helemaal mis vanwege de zichtlijn naar het molentje die moet blijven.

 5. @Fedde: Het zal best in 2002 al besproken zijn maar de wijkraad bestaat uit goedbedoelende vrijwilligers die op dat moment dan toevallig dat ergens moeten hebben gelezen. Dat was niet het geval. Zoiets wordt niet besproken in de gemeenteraad na een flyer actie in de wijk ;-). Alternatief vd wijkraad was ook ruilen met het sport/squash centrum aan de Kleverlaan in begin Bloemendaal. Dan zit alle sport bij elkaar en kan de woontoren daar gebouwd worden. Is schijnbaar ook niet gelukt. Ik vrees dat het nu te laat is en het dringen wordt met Mendel Collega, sporters en bewoners van de wijk en toren bij de uitgang van de wijk. Dan nog niet eens gesproken over de lelijkheid vd toren.

 6. Alternatief wijkraad voor woontoren Pim Mulier niet op sportveld Kleverlaan maar op terrein schietbaan/squashcity (die dan naar Pim Mulier terrein kunnen verhuizen, zo hou je sport bijeen)

 7. Het is jammer dat slechts de laatste reacties het alternatieve plan van de wijkraad goed beschrijven: de squashbaan/fitness/fysio kunnen naar het kaveltje voor de NH-hal. Daar kan ook extra gymgelegenheid in dat het Mendel College nodig heeft. Schietvereniging de Vrijheid kan naar het kavel op het sportpark ipv die woontoren. Er komen dan ook zoals het bestemmingsplan dat eiste 80 openbare parkeerplaatsen. De haarlem Sportboulevard wordt versterkt. Onbegrijpelijk hoe een wethouder sport en onderwijs achter plannen kan staan om op een sportpark woningbouw te plegen op een afstand van minder dan 10 meter.

  Het terrein van de schietvereniging is van de gemeente. De eigenaar van de squash is De Raad (die van het hotel bij de IJsbaan) en is genegen te verhuizen. Opbrengst voor de gemeente meer dan 1 miljoen Euro, voor de bewoners 200-300 woningen ipv de 59 appartementjes op het sportpark. Die woningbouw kan een mooi pallet tussen sociale huur en koop worden. Hoogte hoeft niet boven 6-7 verdiepingen. Schitterend uitzicht vanaf de penthouses.

  De door de wijkraad uitgevoerde enquête na het verrassende en inhoudelijk onjuiste raadsstuk was duidelijk: 72% tegen komst woontoren, 22% neutraal, 6% voorstander.

  Ik hoop dat de tekst van RaDa wordt aangepast aan het werkelijk aangeboden alternatief en jullie het HD zullen volgen nu belanghebbenden naar de rechter zijn gestapt over het droevige besluit van de gemeente om een omgevingsvergunning af te geven.

 8. @Hans Pos: Dank voor de gedetailleerde reactie. Jullie alternatief (zeker te prefereren boven wat nu staat te gebeuren) doet geen afbreuk aan de strekking van mijn stukje (=propbouw).
  Het RaDa is een ‘dagklad’, dus twee maanden na verschijning de tekst aanpassen, doe ik niet. Maar als het HD bericht over nieuwe ontwikkelingen volg ik die op de voet. En als jullie een nieuwsbrief hebben o.i.d. abonneer ik me graag.

 9. Goed stuk Hans met inderdaad een alternatief dat aan alle kanten beter is voor alle partijen (het is toch fantastisch om alle sport bij elkaar te hebben). Laten we hopen dat er nog iets aan te doen valt. Het is nu onder de rechter begrijp ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *