Ga naar de inhoud

Liberation

Hé, een amfibievoertuig uit WO2! Hé, een knoeperd van een taalfout in spiegelschrift!

.

spelamfibie

.

Het is natuurlijk maar net wat je eerder opvalt als je zondagochtend om elf uur, genietend van je koffie, uit het raam kijkt bij Cups and Leaves Cups and Leafs. De fout maakte geen aanstalten om weg te gaan; het voertuig reed ronkend verder en werd weldra gevolgd door motoren, jeeps, vrachtwagens en ander krijgsmaterieel. Het konvooi rukte op in noordelijke richting. Ik herinnerde me er iets over gelezen te hebben: Liberation Haarlem; de deelnemers zouden de bevrijdingsroute van de Canadezen rijden.

.

liberationHaarlem

.

De hele stoet bleek neergestreken op de Grote Markt om zich te laten bewonderen. De verklede mannen die bij hun auto’s postten deden me denken aan Daar komen de Schutters. Oorlogje spelen zonder vijand – ik probeerde vast een beetje blasé te kijken. Maar daar kwam ik snel van terug.

Ik heb weinig op met auto’s, maar aan de open motorklep van de eerste de beste jeep hing een grote sticker met WAR DEPARTMENT – LUBRICATION GUIDE. Het leek me best te doen, met die glijmiddelgids erbij en een monteurscursus van een middag.

.

openklep

.

Ook daarna werd ik steeds gefrappeerd door de eenvoud en degelijkheid van de uitvoering. Neem dit dashboard:

.

dashboard

.

Ik ga het niet romantiseren (er moest ook gevochten worden), maar ik kon me de voldoening voorstellen om zo’n wagen weer aan de praat te krijgen met een paar simpele handgrepen (ahum…).

Of een brandje (brandbom/vuurzee?) te blussen met dit apparaat:

.

brandblusser

.

Of een kuil te graven / te dichten met deze spaden:

.

spades

.

En als je dienst erop zat in je vrije tijd nog wat nylonkousen, kauwgom en sigaretten uitdelen aan de mooiste meisjes van het dorp dat je net bevrijd hebt. Oh nee, ik zou niet romantiseren…

Paars PS In de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

3 reacties op “Liberation”

  1. Wauw, wat mooi opgeknapt allemaal!

    Ik ben, met pacifistische inslag en al, recent naar het legermuseum geweest, waar ook veel van dit soort apparaten staan (en een smidse-veldkeuken-combinatie, te trekken door één of twee paarden). Zal je ook wel kunnen waarderen. De ruim twee verdiepingen hoge V2 die daar hangt geeft wat perspectief, met het liedje van Herman van Veen in het achterhoofd.

  2. Vast een knipogende verwijzing naar het beruchte Eats, shoots and leaves – hoop ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *