Ga naar de inhoud

Blussen

Eenzaamheid wordt tweezaamheid, tweezaamheid wordt eenzaamheid, een merel/ lijster kwinkeleert, een merel/lijster crepeert,  de maan schijnt vriendelijk dan wel onverschillig…

Na twee sessies bij de Haarlemse Dichtlijn verliet ik de stad (er was geen rechtstreeks oorzakelijk verband) met het gevoel dat het spectrum aan emoties bij veel dichters tamelijk smal was. De emoties die ze geschikt achten om over te schrijven, bedoel ik. Ik bedoel…

.

buizenstelsel2

.

Lopend vanaf CS naar het Muziekgebouw, kwam ik langs deze… dit… ???? … Trouwe lezers weten het, ik leg graag volledige bekentenissen af als het om mijn eigen onwetendheid gaat. Iets met ijzer, iets met roest en leidingen, utilitairder zal je het niet gauw vinden, maar ik werd getroffen door de schoonheid van het geheel en als we hier thuis niet zo’n strikte taakverdeling hadden, zou ik er graag een sonnetje aan wijden (waarin die afbiezing boven de waterspiegel een eervolle vermelding zou krijgen) .

.

buizenstelsel3

.

Het IJ lag er schitterend bij (I know it, I’m no poet). In de verte zag ik twee spuitende blusboten. Werd Ajax toch gehuldigd?

.

blusbootver

.

Eerst had ik alleen oog voor de kunstmatige opgewekte regenboog.


blusboot1


Het duurde even eer ik de link legde met het gevaarte erachter. De blusboten escorteerden een cruiseship dat het zeegat weer uit moest.

.

cruiser

.

Dienden de waterstralen om de pieremachochels en plezierjachten uit de vaargeul te weren? Of was het een speciale beloning voor de passagiers van de Disney Magic omdat hun creditcardafschrijvingen in Amsterdam de $3.000.000 hadden overschreden?

.

cruiseship2 .

Inmiddels stomen ze waarschijnlijk alweer ergens bij Kopenhagen of Cornwall, God bless them, en ik ben niet jaloers. Op mijn emmerlijst komen ze niet. Maar zo’n blusbootje… het moet toch [Freudiaanse interpretaties s.v.p. in het reactievakje en vóór publicatie deleten] een machtig gevoel zijn om met één druk op de knop twee zulke machtige stralen te produceren. Met aanhangende regenboog!

.

blusboot4

.

En wie vanavond of morgen tijd heeft: ga in Utrecht of Den Haag naar Bellitoni, met Maria Milstein   FE-NO-ME-NAAL (om niet te zeggen Ma-gi-STRAAL) in het tweede vioolconcert van Sjostakovitsj!

Paars PS In de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

3 reacties op “Blussen”

  1. Qua ijzer en constructie dan toch eens gauw kijken in – ja in- de Boerenwetering 020 alwaar een parkeergarage wordt gebouwd. Gerealiseerd had ik bijna geschreven. Zeer de moeite!

  2. Als ik de foto’s goed interpreteer denk ik dat het leidingen lijken maar stempels zijn, waarbij stempels geen stempels zijn zoals ik als knutselmeisje veel gebruikte om net te weinig inkt op papier en net iets teveel op mezelf te smeren, maar… stevigheidsdingen. En omdat ronde dingen steviger zijn dan vierkante doen stempels zich graag voor als leiding. Mijn relatie met de civiel ingenieur die mij ontdeed van het idee dat dit soort objecten enorme leidingen zijn, wellicht voor een geheim chocolademelknetwerk, duurde helaas te kort om er meer over te kunnen zeggen.

    Terwijl ik dit typte scoorde FC Utrecht. Denk ik. In elk geval wordt er gejuicht, gezongen en ‘U! TRECHT!’ gescandeerd, en je mag toch wel ergens vanuitgaan in het leven.

  3. @Anna: Een kortstondige relatie met een civiel ingenieur, dat zouden meer meisjes moeten doen. En zelf zou ik er ook baat bij gehad hebben, dat blijkt maar weer…

    @schulp: Boerenwetering, staat genoteerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *