Ga naar de inhoud

Frans Hals

Morgen (zaterdag) schijnt Grote Broer het HD fors uit te pakken over de voorgestelde renovatie van het Frans Hals Museum / De Hallen. Maar ook vandaag al was het op de voorpagina louter kunst wat de klok sloeg. Althans…

Eén keer raden: boven het verslag van de presentatie van museumdirecteur Ann Demeester stond een van deze koppen

Verfrissend elan bij Frans Hals
Frans Hals toont flair en ambitie
Frans Hals zoekt zes miljoen
Frans Hals & Hallen: samen sterker
Hoognodige impuls voor Haarlems musea?
Oppepper voor Grote Markt?

Inderdaad… Het was nr. 3. In het bijgaande artikel van Henk Geist staat een eerste reactie van ‘wethouder vastgoed’ Jur Botter. ‘Wethouder vastgoed’? Heeft hij zijn portefeuille cultuur afgestoten? Je zou het haast denken, afgaand op zijn tekst. (Bot) Botter (Botst): “Een groot deel van dat bedrag zal van buiten moeten komen. Er zijn nu meerdere culturele instellingen in Haarlem die iets willen, ik heb nu al een bedrag van twaalf miljoen euro op mijn bordje liggen.”

Culturele instellingen (in Haarlem nota bene) die iets willen… Het is godgeklaagd! Het bordje van Botter – hij kijkt ernaar als Bartje naar bruune bonen. Waarom moeten ze hém altijd hebben?!?

.

jurbotter

..

Het HD heeft er meteen maar een themapagina van gemaakt. Pal onder het stuk over de voorgenomen verbouwing staat (op ware grootte / kleinte) het fameuze schilderij van Bas van Wieringen dat onlangs per abuis door een overijverige medewerker van het FH werd overgekwast. Portrait of the nail behind the canvas, destijds nog mét spijkerkop. Een ‘bedrijfsongeval’, zo betitelt de museumdirectie de flater.

Leedvermaak is dubbel vermaak, nietwaar, maar moet ik nou kwade trouw veronderstellen bij het HD, dat het die twee artikelen koppelt? Wanttuh… leuk voor aan de stamtafel: die gasten kunnen geen spijker van een schilderij onderscheiden en dan willen ze wel 6 miljoen lospeuteren voor een verbouwing? Kunnen ze anders die Bas van Wieringen mee laten klussen, die heeft ervaring met een hamer?

.

Frans Hals Museum

.

In De Volkskrant heeft Kirsten Hannema trouwens een positief oordeel over de plannen van architect Florian Idenburg (al weet ik niet wat ik moet verstaan onder ‘acupunctuur-achtige ingrepen’): zie hier.

Het RaDa hoopt dat straks twee lange bezoekersrijen straks kont-aan-kont staan: een richting Grote Markt, de andere naar het Heiligland gewend. Alleen over die groene puntmuts op het dakterras heb ik zo mijn spitsburgerlijke twijfels.

P.S. Een RaDa-stukje over Ann Demeester, vlak na haar aanstelling: Straaltje Zonlicht

Paars PS: In de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *