Ga naar de inhoud

Madam Demeester

Er broeit iets tussen het HD en de directeur van het Frans Hals Museum. Vorige week was er de al te gretige aandacht voor die overgeschilderde spijker en vandaag opent de regiobijlage met ‘Seksshop op Grote Markt?’

Niet op de beruchtste schandvlek, de Brinkmann Passage, maar onder de Verweyhal, waar ooit Doria zat. Het begon als een gerucht, door FH-directeur Ann Demeester zelf verspreid op haar presentatie van de nieuwbouw. De eigenaar van het leegstaande pand, voetbalmakelaar Mino Raiola (met in zijn ‘stal’ Zlatan Ibrahimovic) zou met dat idee spelen, aldus Demeester.

[We zetten het stukje hier even stop, voordat jullie buiten adem geraken, beste Raarlemmers, en de geest alle kanten op waait en wellicht nooit meer terugkomt in zijn fles. Een seksshop in Haarlem – waar denken jullie dan aan? Ik zoom direct in op de Kruisstraat Jansstraat, naar het aloude Coconuts – voor mijn gevoel ouder dan tweepersoonsseks zelf. Ik weet niet of ze er klandizie hebben. Ik stel me voor dat je na binnenkomst eerst wat spinrag en Victoriaanse taboes uit je gezicht moet vegen, waarna de eigenaar je een groezelige regenjas aanbiedt en op de vieze boekjes wijst. Zoiets… Maar die louche Zlatan-man beoogt voor de Grote Markt vast iets strakkers].

Waar waren we? Raadslid Marceline Schopman (PvdA) deed navraag bij het college. Er bleek geen juridisch beletsel te zijn voor een seksshop. Het pand had de bestemming ‘detailhandel’, een vlag die de lading dekte. Oei! Nu was het aan het HD om op de zaak te duiken [dekken, duiken… er is geen houden aan, Honi soit qui mal y pense]. Er werden belletjes gepleegd door de krant en een medewerker van Raiola suggereerde dat het idee van de seksshop afkomstig was van Ann Demeester heurzelve, aangezien zij dat ‘een prikkelend idee’ vond. Op de HD-redactie kende de opwinding geen grenzen, vermoed ik zo, na deze onthulling.

De rest kon alleen maar tegenvallen. Een woordvoerder van Ann ontkent alles en dat is jammer.

Want waarom eigenlijk niet? Beter een seksshop dan een knakenwinkel op die plek. De onconventionele koppeling zou best eens vruchtbaar kunnen zijn. Ik bedoel… een provinciale vriendenploeg stapt uit bravoure af op de dildo’s en andere seksuele hardware en wordt verder gelokt met erotische filmpjes naar de plek waar Demeester listig een van haar topstukken heeft opgehangen.

.

downloads

.

En van Cornelis Cornelisz. is het nog maar even de trap op en de mannen staan oog in oog met kuise stillevens en kerkinterieurs van Saenredam. “Beter dan seks…” fluistert er een.

En omgekeerd: gefrustreerde kunstkenners kunnen hun entree naar het museum als excuus gebruiken om in de seksshop te bestuderen hoe de menselijke anatomie eruit ziet onder het vijgenblad.

Ann, schaamteloos claimen dat idee!

Paars PS: In de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *