Ga naar de inhoud

ABC-tje?

Een vraag waarop ik zelf het antwoord tot vanmiddag niet geweten zou hebben: waar bevindt zich deze platte hond? En welk object bewaakt hij samen met een haan? Op verzoek van Martin Busker, sinds 2015?

.

geengevel

.

Afijn, het was vandaag (behalve Shopping Night – jullie kunnen nog tot middernacht winkelen als beesten, beste koopzieke Raarlemmers!) de Dag van de Architectuur. De huisdichteres en ik bespeurden activiteit bij het Melkhuisje en vervoegden ons bij een man met een badge/insigne/onderscheiding… ah, het was Martin Busker, gevelspecialist van de Vereniging Haerlem.

.

melkhuisje

.

Martin heeft zich destijds sterk gemaakt voor deze toevoeging aan het ontwerp van het Melkhuisje, bij de Melkbrug, dat in 2015 het oudere brugwachtershuisje verving. Het ontwerp was destijds gekozen uit 65 inzendingen. De architect, Marjolein Eig, was zelf ook ter plekke. Zij vertelde over de transformator van 3x3x3 meter in de ‘buik’ van het gebouw. En over de steentjes… In reliëf gemetseld, zodat spuitbusgasten geen eer hebben van hun werk; bij zonlicht zorgt schaduwwerking voor een wisselende aanblik.

.

voegwerk

.

Er lag destijds een uitpuilend pakket eisen en wensen. Zo stelde de gemeente prijs op een balie, waar VVV-folders konden worden uitgereikt. Ahum… Op verzoek nam Marjolein daar even achter plaats. Precies pas!

.

MarjoleinEig

.

Je zal het altijd zien, zo’n kennismaking komt uitgerekend nadat ik hier (figuurlijk althans) alle Haarlemse nieuwbouw sinds 1750 1950 met de grond gelijk heb gemaakt (zie Tierelantijntjes). Marjolein sprak met zoveel bezieling over haar vak en haar bureau dat ik bereid was geweest onder ede te verklaren dat ik de Spaarndamseweg een lust voor het oog vind.

Nog even naar boven, voor de bocht van het Spaarne, die je zelden zo bochtig ziet als vanuit dat perspectief.

.

spaarnebocht

.

En als je dan eenmaal op bakstenen en voegen bent gewezen, zie je ze ook overal. En het licht was goed vandaag. Kijk, de moskee in de Zoetestraat, met in de ramen een weerspiegeling van klassieke rode dakpannen. Visuele integratie in optima forma.

.

panenbeak

.

P.S. Het RaDa schreef eerder over een Brugwachtershuisje, het tijdelijke’ bij de Verfroller: Brugwachtersgeluk. 

Paars PS: In de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

3 reacties op “ABC-tje?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *