Ga naar de inhoud

Lakkers en Botsers

De gemeente Bloemendaal neemt een speciale ‘lakker’ in dienst, wiens taak het is privacy-gevoeligheden met zwart over te schilderen in 40.000 mails en andere documenten over de kwestie Elswoutshoek.

Het staat in een HD-interview met scheidend interim-burgemeester Bernt Schneiders, die vindt dat de overheid beschermd dient te worden tegen GHB WOB-verslaafde burgers. Explicieter: de gebroeders Slewe (Hans en Rob voor hun vrienden).

WOB-lakker… Ik overwoog een laatste carrièrestap en werd aanvankelijk gecorrigeerd door Google. Bedoelt u ‘Bakker, opleiding’? Na mijn ‘nee, lakker’ kreeg ik verwijzingen naar schoenlakkers, autospuiters, nagellakkers en een site van de Vereniging Industrieel Oppervlaktebehandelend Nederland met de cursus Natlakken 2. Misschien eerst maar even afwachten om welke bevoegdheden ze in de advertentie vragen en hoe groot de oppervlakken zijn.

.

lakker

.

Het RaDa voorspelde ooit dat de vete met de Slewes tot verwoesting van Bloemendaal zou leiden en voorlopig zie ik nog geen aanleiding die prognose te herzien (zie Bloemexdaal). ‘Rob Slewe zal strijdbijl nooit begraven’ staat er boven een reactie met de aanstichter / gedupeerde. Hij wil dat de houding bij de gemeente verandert, zodat anderen niet hetzelfde overkomt. En de gemeente moet ‘diepgaand zijn excuses aanbieden’.

Laat ik daar nou net een artikel over hebben gelezen in New Scientist: ‘The Easiest Word’. Over over-apologisers, die te pas maar ook te onpas ‘sorry’ zeggen. Over sekseverschillen (waarom zeggen vrouwen vaker sorry?); over het welgemeende ‘sorry’ versus het automatische ‘sry’ van mensen die tegen een onbeheerd, stilstaand winkelkarretje aanlopen. Afijn, er zijn vele nuances – denk aan het agressieve Nederlandse ‘sorry’, als begin van een frontale aanval: ‘Ja, sorry, hoor, MAAR…’

Dat brengt me bij de andere career move die ik vanochtend overwoog. Want in het belang van de wetenschap liep antropoloog Kate Fox in diverse landen opzettelijk tegen mensen aan. Beroepsbotser. En dan de reacties noteren. Wat een leuk baantje lijkt me dat! Sorry, dit stukje wordt te lang, ik zal me beperken tot de zes elementen die volgens New Scientist een verontschuldiging effectief maken (vinken jullie ze af, daar in Bloemendaal?)
1. een spijtbetuiging 2. een uitleg van wat er precies misging 3. een erkenning van verantwoordelijkheid 4. inkeer 5. een aanbod de schade te herstellen 6. een verzoek om vergiffenis.

Nou, ik hoop dat jullie er wat aan hebben, xxxxxxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx,xxxxxx xxxxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxx x  x  x  x xxxxxxxxxxx xx xxxxxxxxxx x xxxxx  xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxx x x x x      xx  xxxxxxxx xxxxxxxxxxxx x xxxxxxxxxxx om de voornaamste betrokkenen te noemen.

Nou, niet slecht gelakt voor een amateur, toch?


P.S. Meer over slepende Slewe-affaire Begrip voor procedures, AmsterdammerGrote W

P.S. Zie ook een oud RaDa-stukje, The hardest word.

Paars P.S.:in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *