Ga naar de inhoud

Jasje uit

Moderne koeien zoeken uit eigen beweging de melkrobot op. Zouden schapen ook uit zichzelf naar de kapper gaan als de mogelijkheid bestond? Omdat er een hittegolf wordt verwacht, om een paar kilo gewicht te verliezen, om een ander image uit te proberen. Strakker, sneller, cooler? Minder schaapachtig?

Gisteren in de Kennemerduinen zagen we een schaapscheerder aan het werk. Eentje die het vak in zijn vingers had. En bovendien bereid was het een en ander toe te lichten aan ons, onwetende stedelingen.

Hij lichtte het schaap pootje, legde het op de rug (klaaglijk geblaat klonk er niet), hield de kop tussen zijn enkels en liet de elektrische tondeuse baantjes trekken over de romp en zelfs de staart.

,

schaapscheren3

.

Hij ging kalm en systematisch te werk; de schapenjas veranderde halverwege in een rokje.

.

schaapscheren2

.

De schapen ondergingen het gelaten (voor de meeste was het niet hun eerste keer) en als ze weer op hun poten werden gezet, vlogen ze niet paniekerig tegen de kleine omheining. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ík ben wel eens getraumatiseerder van de kapper vandaan gekomen dan dit stel.

.

schsch4

.

En slechter geknipt. Het waren trouwens Schoonebeekers (heideschapen, zie hier voor de jas- en raskenmerken). En als onze man klaar was, wist hij zijn vrouw in de nabijheid. Hoppetaa!

.

schaapscheren5

.

Onlangs attendeerde ik jullie op de RaDa-categorieën. Moet ik er misschien een categorie Ooien en Rammen bijmaken? Ga maar na: we hebben een aardig rijtje: de eenhoornachtige Hongaarse Racka-schapen, de kogelronde Hampshire-Down, de scheeuw en het slootschaap dat ik niet redde, maar dat het toch redde (Held en anti-held). En de overstekende kudde + Guinness-reclame. Bababa….

Paars P.S.:in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *