Ga naar de inhoud

Ongelogen

Zondag was in 37PK (Groot Heiligland) de presentatie van een nieuw fotoboek van Fjodor C. Buis, Haarlem Ongelogen, en de bijbehorende tentoonstelling aldaar duurt tot 27 augustus.

Pronkstuk is Gerrit van Dijk, geportretteerd twee weken voor zijn overlijden. Wat een kracht… er twinkelt niets, maar er wankelt evenmin iets.

Van de levende bavocentristen vind ik (sorry Anja, Bies, Bernt, Gerrie, Nuel, Johanna en Louise) de huisdichteres het mooist – het is me geraden!

Maar ook omdat ik weet dat poseren (in alle betekenissen van het woord) haar slecht afgaat. Zo’n fotosessie is een beproeving. Getuige ook het toepasselijke gedicht dat ze zondag voordroeg. ‘Op iets echts’ heet het.

.

metdemart


Je zou me op iets echts
moeten betrappen, jij
met je toestel
en je hand.

Klik maar
er staat niet wie er staat.

Het object staat op
draait zich even om
en is dan weer een andere
onwaarheid – berg je camera op.
Laat zien dat je je camera opbergt.
Je tas open – tas dicht

en zie hoe de waarheid zich
langzaam laagje voor laagje
op een gezicht terugzet

..

tweemodellen

.

Voor wie denkt die bekende Haarlemmers wel te kunnen uittekenen, er hangen bij de expositie ook tien nieuwe Haarlem-gerelateerde illustraties (eveneens in het boek opgenomen). En het is een mooie plek. In de tuin zag ik het skelet van een andere bekende BH-er: het Droste-mannetje (snakkend naar elektriciteit en resurrectie ergens aan het Spaarne).

.

drostemannetje

Paars P.S.:in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *