Ga naar de inhoud

Klinkerpartij

Bovenop het nieuws zitten zit er niet altijd in voor de al dan niet voltallige eenpersoons hoofdredactie. Dagelijkse beslommeringen slommerden deze week hinderlijk door de hete Haarlemse actualiteit heen.

Gelukkig is Grote Broer het HD goed op Dreef dreef de laatste weken (er lijkt sprake van een nieuw elan daar).

Even bijpraten: eerst het parkeerreferendum. Ik hoopte op een opkomst van 6%. Het werd 18,5% (voor de overgrote meerderheid nee-stemmers), bij lange na niet genoeg om de kiesdrempel van 30% te halen en de gemeenteraad aan te zetten tot een herziening van eerder ingenomen standpunten. ‘A damp squib’ * heet zoiets in het Engels, een ‘vochtig rotje’, dat even sist en sputtert op de stoep maar geen knal produceert.

Van stoep naar plaveisel: donderdag besloot de gemeenteraad tot asfaltering van de Dreef. De klinkers worden vervangen, in weerwil van alles en iedereen. Erik Haverkorn & co. harkten binnen een week met hun petitie 1700 stemmen bijeen, onder wie velen met een bewezen betrokkenheid bij de stad. Het mocht niet baten, de coalitie miemelde en mummelde plichtmatig over klinkergerelateerde  ‘trillingen’ en negeerde de seismische woede die de beslissing teweegbrengt bij vrijwel iedereen die zich om Haarlem bekommert.

Klinkers en volkswoede zijn oude vrienden, maar de RaDa-reda wil niet oproepen tot geweld tegen de regenten, zelfs als die erom smeken. Wat dan wel? Moet er een klinkerpartij worden opgericht? De AEIOU? [Asfalt Enkel In Onvermijdelijke Uitzonderingsgevallen].

Het leek deze week of Haarlem maar één wethouder had: Cora-Yfke Sikkema van Duurzaamheid, mobiliteit, beheer & onderhoud en ontklinkering. Daarenboven is zij ook nog schutsvrouwe van de duobak, die de afvalscheiding moet bevorderen.

.

http-%2F%2Fcdn-kiosk-api.telegraaf.nl%2Fabe8b7da-6e18-11e7-b66c-a7fa6de4c5b5

Op de foto* ontdekt Cryfke tot haar verrassing het geheim van de duobak: er zitten twee (2!) vakken in !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Deze week boog de raad zich over de vraag of bewoners de bak (die wordt uitgerold onder Haarlemmers met een tuin of een achterom) mogen weigeren. Het leverde weliswaar een mooi woord op (duobakweigeraars) maar ook het soort verwrongen compromis waarop onze politiek verzot is: ja, de bak mag geweigerd, maar (ik citeer het HD) ‘ wel moeten bewoners deze duobak eerst een half jaar in huis nemen om te wennen.’

Alsof het om een agressieve bouvier gaat… die daarna eventueel mag worden verruild voor een marmot of een pluchen kat. SP’er Anne Feite wil dat de gemeente eerst in gesprek gaat met de weigeraars. IN GESPREK?!?!?!?!?!?!?  Ja, zoals bekend de specialiteit van de gemeente – het warmmenselijk gesprek.

Ik stel voor dat alle leden van de antiklinkercoalitie langsgaan bij alle ondertekenaars van de petitie, waarbij ze een klein bakje glad asfalt meenemen en zo’n ouderwetse, ruwe klinker. En dan draagvlak creëren. Bah, driewerf bah! Van mij mag het reces twaalf maanden duren.

P.S. ‘Damp squib’ staat op 1 in de Engelse verhaspelingstoptien, waarin het opduikt als ‘a dead squid’ = een dode inktvis.

P.S. Foto Paul Vreeker, United Photos

Paars P.S.: in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

8 reacties op “Klinkerpartij”

 1. Het college heeft beloofd niemand meer te klinkeren (op straat te zetten) Aanvankelijk dacht ik dat er hulp en opvang zou komen voor uitgeprocedeerde en in de knel gekomen medeburgers. Maar nu begrijp ik dat er voor een andere, blijkbaar goedkopere oplossing is gekozen.

 2. In Amsterdam is de Ferdinand Bolstraat verklinkerd met een onthaastend effect.
  Je voelt je wel teruggeworpen in de tijd.

 3. Natuurlijk de Dreef in asfalt. Het wordt tijd dat Haarlem zich conformeert aan de landelijke richtlijnen van Duurzaam Veilig. De daarvan afwijkende Haarlemse plannen hebben tot ernstige ongevallen geleid. De mensen die het altijd hebben over stedelijk schoon en beschermde stadsgezichten heb ik nooit horen klagen over de vele auto’s die het zicht op de fraaie klinkers bederven.

 4. @schulp: De Historische Vereniging Haerlem lijkt zelfs heimwee te hebben naar het schelpenpad in het pre-klinkertijdperk.
  @Gerko: Maar landelijke richtlijnen zijn ook de dood in de pot (en leiden tot weer andere, onvoorziene ongelukken).

 5. Deze richtlijnen zijn opgesteld door een groot aantal uiterst deskundige mensen. Zij kunnen tot andere ongelukken leiden, maar dan wel veel minder en minder ernstig. Denk aan de bromfietshelm, veiligheidsgordels, 30 km/u gebieden enz.

 6. Een asfaltassociatie die bij mij opkwam is de kwestie van het afschieten van konijnen op de Zandvoortse Golf en Kontrijclub (terwijl daarbuiten geen konijn te bekennen valt). Als reden voor het afschieten werd opgegeven dat de rabbit holes (in one) het terrein levensgevaarlijk maken. Ik fiets er met enige regelmaat langs maar heb nog geen tekst “Levensgevaarlijk Terrein” op de bordjes “Verboden Toegang” mogen constateren. Asfalteren die hap!

 7. @O’geer – ja, gekke zaak. Alsof er een SIRE-campagne geweest is met ‘Laat jagers jagers zijn’…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *