Ga naar de inhoud

Romantisch mengen

Net mezelf – voor alle zekerheid – even getest op kleurenblindheid. Niks loos, volgens Medisch Centrum Oud-West. Een paar weken terug vond ik drie m/v tegenover me in een (dat was de twistappel) blauwgroene dan wel groenblauwe horecaruimte. Ik ging in beroep bij een lid van het bedienend personeel, dat zich evenwel aansloot bij de meerderheid: 4:1 voor de groenen.

Ik ben meer met keuren bezig dan anders, want deze vakantieweek stond in de planning als klusweek. Een kamer opknappen. Witten zou het minst ambitieus zijn geweest, maar wit is maar wit (in dit geval RAL 9010 is maar RAL 9010) en als we de muren nu eens iets… groenachtigs? Geligs? Toscaans Terracotta? Iets met wat meer fantasie?

.

kleurenwaaier

.

Bij Flexa hebben kleuren nummers als D6.46.39 of JU.09.76 – dat lijkt mij het zuiverst. Histor geeft ze daarnaast ook namen (Nederlands- en Franstalig). Bij groenstrookje 38 word je verleid met Karma / Zeep (Savon) / Generatie (Génération) / Dam (Digue) / Kruid (Epice) / Pesto / Den (Pin) / Liguster (Troène). Dat vertroebelt de keuze toch, daar hoef je geen synestesist voor te zijn. Stel, je vindt een kleur prachtig voor je interieur, maar hij heet Steunkous, Couperose, Kikkerdril of Grillworst, ga je daar dan om vragen bij de Gamma-balie?

Wij versmaadden Ontwaak (Eveil) en Garnaal (Crevette) en kozen het tussenliggende Avondrood (Coucher de Soleil). Afgaand op ons strookje van 6 cm² was Avondrood een kleur om bij te zwijmelen en te soezelen. Ongekend woongenot lag weldra in het verschiet. De verfmenger van dienst had niet zo’n romantische inborst als wij. “Weet u het héél zeker?” Wij bleven bij Avondrood. Hij maakte een soort SP-tomaat in het blik en zette de mixer aan.

.

mengkleur

.

Het resultaat stond ons aan. Alleen, toen het goedje met ferme streken op de muur werd aangebracht kregen we heftige associaties met bungalowtenten en Oranje-campings. De schrik was groot.

Onze onversaagbare klusjesman had thuis nog wel wat pigmenten, troostte hij. Sterk geconcentreerd. Zwart, blauw…? Ik voorzag hoe we, in steeds grotere vaten en bassins, mengden en roerden, met groeiende wanhoop, waarbij onze 5 liter Avondrood door een onomkeerbaar proces zou veranderen in steeds onsmakelijker tinten, in een geheime Histor-catalogus te boek staand als Oud Snot, Gal en Gal, Dunne Snert, Slachtafval, Slib, Smerige Smurrie & Donkere Derrie, Dropwater (1 hectoliter).

Het kwam uiteindelijk (dank voor jullie medeleven!) allemaal goed. Het belooft prachtig te worden. Overigens, later zag ik dat je bij Histor een foto van de kamer kunt uploaden en die online kunt inkleuren met alle kleuren in het spectrum, om te zien wat er vloekt of… (wat is het tegenovergestelde?) knuffelt.

Vloekend paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *