Ga naar de inhoud

Bonno van Dijk

Voor de NRC-rubriek De laatste pagina schreef Thomas de Veen een prachtige necrologie van Bonno van Dijk (1940-2017), tot zijn 69ste geschiedenisleraar aan het Stedelijk Gymnasium alhier.

Dat een ‘gewone’ leraar wordt bijgezet in die eregalerij, bewijst al hoe ongewoon Bonno van Dijk was. Bullebak, ‘feitenfrik’, inspirator en showman (hij verkleedde zich bij gelegenheid als Napoleon of Pan, met hoorntjes). Geconfisqueerde rekenmachines en andere hem onwelgevallige voorwerpen (waaronder een prijzig mobieltje) keilde hij veelvuldig in drift het raam uit. Daar stond tegenover dat hij voor de liefhebbers in de pauze Russische les gaf en bij elke repetitie een bonusvraag gaf over de actualiteit, zodat de leerlingen een elf konden halen. Een elf? Het huidige cijferinvoersysteem Magister slaat dan op tilt.

Ik (oud-Trinitariër) kende Van Dijk zelf niet, maar dat hij de Tweede Fase aan zijn laars lapte, verbaasde mij niet. Die druiste in tegen alle opvattingen van iemand die (bavocentristen opgelet!) bij het proefwerk over het Spaans beleg de blinde kaart van Haarlem liet leren. Ik kan het niet helpen, maar ik lees zo’n portret met enige weemoed; in het onderwijs van nu (transparant, consequent, veilig, studeerbaar) is de excentrieke leraar een bedreigde soort. De meeste docenten schikken zich tam in hun nederige status van ‘educatief procesmedewerker’.

Die mooie term werd overigens bedacht door een vriend van mij die overeenkomsten vertoont met Bonno van Dijk.

En verder? Gisteren haalde ik een frisse neus in Middenduin. Helaas had Zandvoort een ‘lawaaidag’, geafficheerd als Gedonder in de Duinen. En dat maakten ze volledig waar: het was of die wagens aan de andere kant van de struiken raceten in plaats van 4 km verderop in de Tarzanbocht.

Eén paddenstoel maakt nog geen herfst, maar er stonden er al best wel veel. Waaronder een paar om naar van te dromen.

.

zwammondjes

.

Deze vleestruffeltjes vallen nog wel mee, maar op een omgehakte boomstam groeide dit rimpelige exemplaar.

.

molzwam

.

Waarbij het rechterdeel een oortje en een oogje lijkt te hebben. Is op dit offerblok een ritueel moordje gepleegd?

.

molzwam2

.

Voor wie in paniek raakt en zich het alarmnummer niet kan herinneren bieden alle zitbankjes tegenwoordig uitkomst:

.

alarmbank

.

Geen hoop is er voor wie niet weet waar 112 voor staat. Voor dezulken hadden ze er eigenlijk ook het inlichtingennummer bij moeten vermelden. Telefoonlozen gelieven te kiezen tussen een drieste spurt naar de uitgang of in doffe berusting op het betreffende bankje plaatsnemen.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

6 reacties op “Bonno van Dijk”

  1. Bijzondere man, Bonno. Gerespecteerd D66’er. Laag lidnummer, meen ik me te herinneren (dan was je van het eerste uur). Keek je altijd een beetje boos aan, ook als hij het goed met je voor had. Volgens mij zijn er heel wat raadsleden ter linker- én rechterzijde vanuit ‘zijn’ klassen de Haarlemse gemeenteraad in gerekruteerd. Stan Kaatee, Paul Moltmaker en er zullen er vast meer geweest zijn. Rust in vrede, Bonno.

  2. Marius (RaDa-reda)

    @Fedde: Het artikel vermeldt dat er op een zeker moment maar liefst vijf oud-leerlingen van hem in de gemeenteraad zaten.

  3. Het was productiemedewerker. Da’s nog een trede lager. In het geliefde Zaandam hoef je geen plattegronden uit de 16e eeuw te laten leren, omdat het erfgoed om de vijfentwintig jaar grondig wordt gereorganiseerd. D’66, dat valt me een beetje tegen, de Moderne Devoten. Ik had een iets belegener ligging verwacht.

  4. Hanneke Römelingh

    Bonno, als vriend van Jon, mijn broer zag ik een paar keer. Mij zag hij niet. Ook hij is nu dood. Gisteren vernam ik dat. Jammer dat ik hem niet heb leren kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *