Ga naar de inhoud

Paal en perk

‘Centrum is terrorisme-proof’ kopte het HD vanochtend. Hufterproof, foolproof en bulletproof kende ik al, maar ‘terrorisme-proof’?

Een kleine Google-proef leert dat het woord niet erg gangbaar is – en doorgaans betreft het dan één gebouw (de Eiffeltoren), een auto (van de koninklijke familie) of een cockpitdeur. Met een heel terrorisme-proof stadscentrum doen we het dus niet beroerd. Uit het HD wordt overigens niet duidelijk of burgemeester Jos Wienen het woord zelf bezigde of dat het hem in de mond werd gelegd door een gedienstige journalist.

Hoe dan ook, Amsterdam en andere risicosteden wapenen zich met logge betonblokken tegen moordzuchtige chauffeurs. In Haarlem hebben we gelukkig paaltjes om de straten af te sluiten. De bestaande paaltjes worden binnenkort gereviseerd (paalrot is endemisch in deze stad). Vervolgens moet er volgens de laatste telling nog welgeteld één paaltje bij (bij de kruising Jansstraat/Nieuwe Gracht), maar dan zitten we safe, aldus de burgervader, of zo safe als mogelijk is in deze boze wereld.

“Het is voor Haarlemmers prettig om te weten dat we wel over onze veiligheid nadenken.” Van paranoia en angstzaaien kunnen we Wienen niet betichten. Zo vermeldt hij terloops dat Haarlems paaltjes pas om elf uur ‘s ochtends omhoog gaan (terroristen zijn zoals iedereen weet notoire langslapers). Nog een weetje: de Cronjéstraat en het winkelcentrum Schalkwijk blijven paalloos. Een béétje terrorist wil daar niet dood gevonden worden, lijkt Wienen te impliceren.

P.S. Grappig hoe zo’n cijferpuzzeltje een gedeelte van het brein kraakt en zich niet laat uitzetten. Vanmiddag was ik even in een Haarlems Museum en… hier óók al?

.

breinkraker

.

Maar het was niet de zoveelste aflevering van de Haarlemse publieke IQ-test (die vraagtekentjes heb ik er zelf in gefröbeld). Iemand die weet welk Museum?

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

5 reacties op “Paal en perk”

 1. Getalsmatig
  Het cijfermuseum is al tijdenlang ergens gevestigd in Haarlem. Niemand weet helaas meer waar. In de loop der jaren is het jaartal van vestiging ook al zoetjesaan kwijtgeraakt. Het belangrijkste is dat wetenswaardige gegevens er behouden zijn gebleven. Twee, vijf, acht en drietriljardzeventienhonderdenvier liggen er allemaal opgeslagen. Dat is handig, want voor je het weet ben je dat soort getallen helemaal kwijt. Zo ontglipte mij onlangs nog de zeven. Het had geloof ik iets met het geluk te maken. Zeven, maar toch er doorheen gespoeld.
  Laatst liep ik aan het strand van Zandvoort (het kan ook dat van Katwijk geweest zijn) zandkorrels te tellen. Ik was goed en wel halverwege toe ik de kluts plots kwijt was. Helemaal teruglopen naar Bloemendaal leek me geen optie, temeer daar ik net gelezen had dat er meer sterren aan het bijkans oneindig firmament staan, dan er zandkorrels op al onze stranden liggen. Nou ja, met al die overstromingen wereldwijd van heden ten dage zijn er natuurlijk helemaal veel minder strandoppervlakten en dito korrels. Maar toch: cijfers blijven me boeien. Zo vind ik bijvoorbeeld de 3 nog altijd prachtig. Qua vorm geniaal, het cijfer laat zich genereus vermenigvuldigen: 9, 27, 2013, 89.207.604. En als je dat dan weer door drie deelt kom je precies op 29 miljoen-735 duizend-868. Je gelooft toch niet dat zoiets altijd precies klopt!
  Groet met vriendelijkheid,
  Nuel.

 2. Hij is weer leuk Marius, bij vrijwel elke zin zit ik te proesten. Ik deel ‘m op facebook! 🙂

 3. Marius (RaDa-reda)

  @Nuel : tijd voor een verzameling kort, absurdistisch proza (je zou niet de eerste ex-stadsdichter zijn)!
  @Paula: Dank voor compli’s en FB!

 4. Marius (RaDa-reda)

  @Thijs: In het HD stond vorige week een stuk over hem, van Max Sipkes.
  Overigens was mijn huiskamervraag (g)een ABC-tje – geplukt uit de tentoonstelling over woningbouwvereniging IJmere.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *