Ga naar de inhoud

Fluïde

Anti-terrorismepaaltjes met erectiestoornissen en ruim baan voor auto’s links en rechts, veel meer Haarlems nieuws brengt het HD niet vandaag. Nee, dan Bloemendaal, daar zet Margot Klompmaker haar veldwerk voort.

Daar bullyen ze om het al dan niet plaatsen van lichtmasten bij de hockeyvelden 3 en 4 bij landgoed Caprera. De gemeenteraad en de club zijn voor, de omwonenden tegen. Die beroepen zich op afspraken uit 2000. Het verzet tegen de aanleg van kunstgras werd destijds gestaakt op voorwaarde dat er geen lichtmasten kwamen.

Afspraak is afspraak, zou je denken, als niet-Bloemendaler, niet-hockeyer en niet-jurist. Maar bij de inspraakronde gisteren (ik baseer me op HD c.q. MK) gewaagde een van de sprekers (jurist, clubsponsor en ouder) van een ‘fluïde afspraak’ en als zodanig ‘niet voor de eeuwigheid’.

De eeuwigheid en 17 jaar, daar zit nog wel enig licht tussen, maar toch… Die fluïde afspraken klotsten maar door mijn hoofd de rest van deze dag. Hoe werkt zoiets? Je denkt in je naïviteit een afspraak te hebben zo hard als een hockeybal. Wat blijkt, hij is zo fluïde als een uit zijn hoorntje gevallen ijsbolletje tijdens een hittegolf. Er likt een hond aan, het smelt en sijpelt richting goot, waarna een onweersbui de laatste resten van de stoep spoelt. Afspraak? Fluïde afspraak!

Het was [noodbruggetje] weer een dag van verregaande fluïditeit. Een kilometer voor ik mijn werk bereikte barstte er bij Santpoort een bui los die gepaard ging met een gave regenboog, te groot om in zijn geheel in beeld te vangen, maar mooi genoeg om hier te tonen.

.

santpoortnoord

.

Op de terugweg kwam ik terecht in een geestdriftig gespetter en gekletter, dat ik (regenkleding aan) vrolijk neuriënd onderging, tot een passerende auto langs de Brederodelaan een zodanige plets water opwierp dat ik naar adem happend in de remmen kneep, denkend aan een flauwe, fluïde grap. Het leek niet zo te zijn. De weg stond vrijwel blank en passerende auto’s leken door een sloot te rijden.

.

spetter

.

fietsmeet

.

Onder ons doordrenkte fietsers zorgde de hoosbui voor een fijn soort bevrijding en lotsverbondenheid. We knikten elkaar toe met een blik van verstandhouding: ach wat, kom maar op met die nattigheid, het mocht best een litertje meer zijn. Thuis wachtten droge handdoeken en een behaaglijk weekend.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

3 reacties op “Fluïde”

  1. Fluïde, dat is het helemaal. Fluïde afspraken, fluïde arbeidscontracten en fluïde vermogensverhoudingen. Ik heb het kroonlid van de SER-Baarsma-geadviseerd om niet alleen arbeidscontracten, maar ook het geaggregeerd vermogen van BV-Nederland te fluïdiseren door de poet elke vijf of zeven jaar in een pot te stoppen en te verdelen over alle Nederlanders, in coupures van vijf euro

  2. Marius (RaDa-reda)

    Kort hierna zag ik een gedicht van Carol Ann Duffy dat als volgt begint:
    ‘Suddenly the rain is hilarious.
    The moon wobbled in the dusk.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *