Ga naar de inhoud

Russe klassen

Mijn medemensen worden steeds een beetje minder ‘mede’.

Veel joggers (een groep waarmee ik me gezien mijn atletiekverleden zou moeten kunnen vereenzelvigen) lopen hun rondje met een mij vreemde extatische uitdrukking op hun gezicht. In Cleeff nemen de bezoekers meer tijd voor het uitzoeken van hun theezakje of koffievariant dan ik me ooit zou durven permitteren – in het openbaar of thuis (Jezus, het is maar thee, hoor!).

Deze week was er op mijn school een vergadering met als agendapunt de rookvrije school. De schaarse nog rokende collega’s zouden volgens het voorstel niet meer ‘op het terrein van de school’ mogen roken. Het werd zonder kuch of rochel aangenomen; de rokers (as op hun hoofd, sjekkleurig boetekleed aan) pleegden geen verzet. Ze verdienden mijn steun niet; ik had willen voorstellen ze een luxe rookruimte te geven met het opschrift ROKEN MAAKT IMPOTENT EN LELIJK LERAREN ZIJN OOK MENSEN. Ik schrok van de vlakke Houyhnhnm-achtige rationaliteit waarmee de verandering werd doorgevoerd en miste de morsige nicotinehoudende collega’s van weleer. In gedachten bediende ik de digitale pensioenschuif van het ABP: 64,7 jaar? 65,7 jaar?

Zulke momenten van geestelijk isolement zijn natuurlijk maar betrekkelijk. Dinsdagavond lazen de huisdichteres en ik voor in het Patronaatscafé bij de Grote Eenzaamheid Show, met als thema ‘dementie’. Het was een prettige, onderhoudende avond onder leiding van Lodewijk de Ruiter. Met soms hartverscheurende verhalen, zoals dat over een vrouw die fysiek nog prima in staat was te tennissen, maar voortdurend de stand vergat of steeds bij het verkeerde servicevak stond. De club verklaarde haar ongewenst.

En vandaag arriveerde eindelijk mijn exemplaar van Zo tollig en zwarrig, Waantaal van Nico: een liefdevol opgetekende verzameling uitspraken van een hoogbejaarde man die getroffen werd door afasie. Jan Stroeve voorzag ze van illustraties. Wat een intrigerend boek!

.

verachteld

Korte rokken en russe klassen, alles is snel verachteld..

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

5 reacties op “Russe klassen”

  1. ‘We hebben al zo weinig’ riposteerde ooit een rokende heeroom op de verwijten van zijn getrouwde zus die het sigarengeld liever ook nog eens een keer naar Kongo zag gaan

  2. Het aantal mensen dat nu openlijk strijdt voor een tollerant rookklimaat evenaard ongeveer het percentage verzetstrijders in WOll

  3. Mijn zwager, destijds leraar bij het Middelbaar Inderwijs, en niet-rokend zat in de pauze liever bij de rokers. Daar vond hij het leuker.

  4. Het boek ‘Zo tollig en zwarrig’ was al snel uitverkocht en de herdruk ook. Geinteresseerden kunnen hun e-mailadres achterlaten bij de uitgeverij zodat ze tijdig geinformeerd worden bij het verschijnen van de derde druk. Tenminste dat las ik op hun site en dat heb ik dus ook maar gedaan, mijn adres achtergelaten, bedoel ik.

  5. Marius (RaDa-reda)

    @Rigo: Ik kan me voortellen (en hoop) dat dat boekje een grote hit wordt (ik heb op mijn exemplaar ook een paar weken moeten wachten).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *