Ga naar de inhoud

Bakvis

Ik wilde ‘bakfietsmoeder’ zeggen met volle mond (dat wil zeggen, ik wilde het niet per se met volle mond zeggen, maar het geval wilde dat ik met volle mond praatte) en het kwam eruit als ‘bakvismoeder’.

Een giechelige tienermoeder, of in elk geval een erg jonge moeder van het uitbundig buitenbellende soort dat mij ‘s ochtends op het fietspad vaak tot hachelijke stuurmanoeuvres dwingt. Bakvismoeder, het leek me wel een vondst waar ik bij gelegenheid nog eens olijk mee voor de dag zou kunnen komen (de lachers op de hand, haha, wie wil dat niet?).

Alleen, toen ik navraag deed in mijn vijfde klas, bleek spijtig genoeg niemand het woord ‘bakvis’ nog te kennen (ook de bakvissen zelf niet).

Nou ja, wat ik dan weer niet wist is dat het sprietige visje (te klein om de hele pan te vullen) in studentenkringen werd gebruikt voor ‘baccalaureus’ en dat ‘bakvis’ pas daarna in zwang kwam voor tussentafellakenenservetmeisjes.

P.S. Ik kan er zelf jammer genoeg niet bij zijn, maar op zondag 8 oktober geeft Henk Sloos in het ABC Architectuurcentrum een lezing over Haarlems gesloopte en nog steeds betreurde openluchtzwembaden. Er is een erg aardige expositie met nostalgisch stemmende foto’s. Aanvang 15.00 uur.

Ik dump nog een paar paddestoelen, gezien langs de Bergweg en bij Thijsses Hof in de buurt.

.

paddefamilie

.Bovenaanzicht

paddehoed

.

paddesprenkel

. 

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.


4 reacties op “Bakvis”

  1. De bakvis is ook ouder dan de gymnasiaste. Beste Hollandse voorbeeld zijn de protagonistes uit ‘Een Zomerzotheid’ 21 tot 24 lentes(heet dat dan) en dingend naar de hand van jonkheer Padt van Heijendaal

  2. Dank voor de tip Marius voor de lezing vanmiddag van Henk Sloos in het Architectuurmuseum. Hij vertelde een prachtig verhaal, met foto’s geïllustreerd en onderbouwd met interessant cijfermateriaal. Het publiek in het bomvolle zaaltje hing aan zijn lippen. Welk Haarlems kind heeft niet gezwommen in Kleef, Houtvaart, Velserend, Stoop of Sportfondsen. Wat ik niet wist: mede dankzij Henk Sloos is de Houtvaart behouden gebleven en gerestaureerd. Hulde!

  3. Marius (RaDa-reda)

    @Gonda: leuk om te horen dat er zoveel publiek was! En die lezing is Henk wel toevertrouwd natuurlijk (water = zijn element)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *