Ga naar de inhoud

Tegen beter weten

In Woerden stapte ik vanavond iets na tienen op de trein naar Leiden. Bij de open deur van het toilet stond een stel jongens te joelen en jouwen terwijl een van hen spectaculair overgaf.

Ik nam de afslag naar wat de rustigste coupé leek. Mijn medepassagiers waren eenlingen. Uit naburige delen van de trein klonken rauwe spreekkoren (‘Helemaal! Helemaal!’ en iets wat op ‘We gaan naar Overveen!’ of ‘er overheen’ leek). Studenten (ik ga af op uiterlijk en taalgebruik) trokken bij voortduring rusteloos door het gangpad, bierblikje in de hand, op zoek naar een onbevuilde wc. Sommigen te lam om te lullen. Lallen ging des te beter.

Een dame probeerde ze tot rede te brengen met een kansloos ‘jongens, waar zijn jullie nou toch mee bezig. Jongens?’ Bij Bodegraven stapten ze niet uit, bij Alphen ook niet. Ik hoopte tegen beter weten in op een uniform, al was het maar een eenvoudige conducteur, enkel voor het gevoel dat je niet helemaal aan de barbaren bent overgeleverd. Uiteindelijk – ik ervoer het als een nederlaag – besloot ik zo ver mogelijk bij de slemppartij vandaan te gaan zitten. Dat was nog hachelijk, het gangpad verderop was gul ondergekotst.

De trein bereikte Leiden. Pas toen ik buiten omkeek zag ik met hoeveel ze waren. Tachtig à honderd, zwalkend over de volle breedte van de perrons. Ze droegen I love WOO T-shirts (?) en hieven een langgerekt, beestachtig gebrul aan. Nu rukt de spoorwegpolitie uit, hoopte ik tegen beter weten in. Of het leger. Die zatlappen moeten eerst die hele trein dweilen, worden in hechtenis genomen wegens openbare dronkenschap en wildkotsen en krijgen voor elk vandaag gedronken biertje een studiepunt aftrek.

Onderaan de stationtrap stonden drie beveiligers in opzichtige hesjes, omgord met handboeien en andere symbolen van macht. Maar bij de symboliek bleef het. De horde trok straffeloos door, de stad in. Mijn trein naar Haarlem was nog geen vijf meter het station uit of een glimlachende conducteur verzocht beleefd om onze plaatsbewijzen. Ik slikte een bittere opmerking in. Die brave man kon het ook niet helpen.

.drinkbar

Foto die er niks mee te maken heeft voor Twitter

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *