Ga naar de inhoud

Excuusvleermuis

Hoeveel andere soorten er ook bedreigd worden wereldwijd, de Hollandse excuusvleermuis gaat het voor de wind.

Zoals bekend wordt het beestje breed ingezet als eenzame strijder tegen onwelgevallige bouwprojecten ( en lichtmasten bij hockeyvelden). En nu lees ik in het HD dat Wageningen Marine Research de arme schemerfladderaars gaat ‘taggen’ met piepkleine zendertjes om te zien of ze (en in het bijzonder de ruige dwergvleermuis) bij hun jaarlijkse migratie naar Engeland dwars de Noordzee oversteken.

Zo ja, zou dat een juridisch beletsel kunnen zijn voor de bouw van windturbines bij IJmuiden, Zandvoort & Enzovoort. Elke deelnemende ruige V-muis krijgt een unieke morsecode. De RaDa-reda (empathish hoogbegaafd) hoopt maar dat die (auditief hoogbegaafde) beestjes niet gek worden van de code die ze onophoudelijk moeten uitzenden in dienst van dit ecologische achterhoedegevecht.

Klink ik bitter? Op het lectuurplankje in de WC slingerde vanochtend een VPRO-gids met een berichtje dat in de afgelopen 40 jaar wereldwijd de populatie zangvogels is gehalveerd. Gehalveerd, in my lifetime…

Misschien moet ik me maar richten op de mininatuur hier in de vensterbank. Een paar weken geleden had een stukje verse geelwortel (in het bakje met de gember en knoflook) een uitlopertje gekregen en voor de aardigheid potte ik het in een…uh… potje …uh… potaarde. Ik (geen groene vingers) zag het tot mijn vreugde een blad de wereld in sturen en nog een.

Tot zover is het goed te volgen. Alleen, bij de kurkumanalyse zag ik vanochtend iets eigenaardigs. Een nieuwe loot had zich in de stengel geboord, althans zo leek het. Helemaal de weg kwijt? Of…

.

kurkuma

. 

Het is een soort bypass. Wordt het een luchtwortel? Maar dan nog, hoe komt zo’n spriet terug in de stengel? We gaan het op de voet volgen, beste Raarlemmers, en jullie deskundig commentaar is welkom, zoals altijd.

.

geelwortel

.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *