Ga naar de inhoud

64-ers

Van dwangmatige leeftijdsvermelding en compulsief generatiedenken kan de RaDa-reda (geb. 1953) niet beschuldigd worden, maar afgelopen zondag werd ik 64 en dan ontkom je er niet aan jezelf te meten aan anderen die zo’n beetje gelijk op met je gaan/gingen.

Qua gezondheid, geestelijke en lichamelijke lenigheid, vrolijkheid, energie, wijsheid, fossilisatie en ambitie. Ach, het meeste heb je zelf niet in de hand, dus in wezen komt het hierop neer: heb ik tot nu toe mazzel gehad of niet?

Eberhard van der Laan haalde de 64 niet; ook ik ben al een aantal vrienden van die leeftijd kwijtgeraakt. Om mij heen lopen (schuifelen, strompelen) er verschillende die zware operaties en ziektes hebben doorstaan. Anderzijds, gisteren was ik in de Kennemer Boekhandel bij een bijna achteloos gegeven, maar buitengewoon onderhoudende lezing van Frits van Oostrom (1953) over zijn nieuwste boek, Nobel Streven, over Jan van Brederode. Het gehoor bestond vrijwel geheel uit grijsaards van een bijzonder wakker en leergierig soort. Er werd alert geknikt en instemmend gemompeld; af en toe klonk nog hoorbaardere bijval, alsof ze zelf hadden deelgenomen aan het strijdgewoel ten tijde van de Hoekse en Kabeljauwse Twisten of jonkvrouwen hadden geschaakt. Dat was een mooie avond.

Een loterij is dit leven, ik meld het maar voor wie het nog niet wist. Van een andere 64-jarige bereikte mij gisteren het overlijdensbericht. Een vroegere hardloopmakker, Evert van Ravensberg. Geweldig sportman, fideel mens. Niet aan een infuus weggekwijnd, maar op de racefiets frontaal tegen een auto opgeklapt. Het kan zomaar gebeuren.

In de rubriek jong leven: de kurkuma heeft zichzelf opnieuw uitgevonden en lijkt nu weer op een gewone plant.

kurkumaraadsel

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

9 reacties op “64-ers”

 1. Hoi Marius,
  Hoe heb ik het kunnen aan me voorbij laten gaan?! Schande. Dan nu toch nog maar gefeliciteerd. Zoals jij erbij loopt, tik ik je in op minstens 90. (Of is dat te laag ingeschat?)
  Groet
  Harry

 2. Hallo Marius,

  Allereerst nog veel geciteerd.
  Mij is onlangs geleerd: ouderen bestaan niet. Sinds gisteren ben ik op weg naar 61, mijn manier om te markeren dat ik 60,5 werd. Oninteressant maar een bruggetje naar het festival waar de band Zimihc speelt op 17 oktober (de band is dan 33 jaar en een maand): Festival of Older People (daar schrijft men: ouderen bestaan niet). We spelen oud en nieuw werk onder het thema (leef-)tijd. Kom om 19.30 naar Prinses Christinalaan 1, 3554 JL Utrecht en zie hoe ons artistiek talent niet met pensioen gaat over 4 en 5 en 6 en 7 jaar.

  levet scone, Rob

 3. Marius (RaDa-reda)

  @Harry & Kiek: Dank voor de feli’s!
  @Rob: dinsdag moet ik voorlezen hier in Haarlem, maar graag blijf ik op de hoogte van jullie concertagenda. Klinkt erg goed, leve de prepensionado’s!

 4. guus van engelen

  Hallo Marius,

  Op de vraag of je mazzel hebt gehad zou ik maar gauw Ja antwoorden.
  Al zeggen verjaardagen meer van wat er geweest is dan wat er nog komt en werk je in het onderwijs.
  Groet van Guus (Maimo) en 64
  Inmiddels vier jaar afgekeurd oftewel met pre-pensioen.

 5. In het HD dit weekend een stuk over Evert van Ravensberg (rubriek ‘Over de doden…’)

 6. Ha die Marius,

  Ik werd door Ton vd Veldt geattendeerd op je blog. Ja soms mis je wel eens iets. Het cijfer 64 en 1953 trok mijn aandacht. Als wij elkaar tegen komen hebben we het nooit over leeftijd. Dat komt omdat we er nog zo niet 64 uitzien, hoewel, inkoppertje. En het zegt niet alles, je kunt verschrikkelijke pech hebben.
  When I am 64…. 7 november is mijn dag!
  Maar nog niets prepensioen etc. gewoon nog 2 jaartjes werken.

  groet
  Rini

 7. @Rini: Leuk dat je het RaDa gevonden hebt! En ja, die twee jaartjes komen we ook wel door – je hebt gelijk.
  @Adrie: Mijn eerste partij als 64-er ging smadelijk verloren, maar morgen ga ik weer een poging doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *