Ga naar de inhoud

Pijlen

‘Vermijd de wereld lief te hebben, alsook de dingen die des werelds zijn.’*

Zulke teksten namen Wybren van Haga, Louise van Zetten en Diederik Mohr niet in de mond afgelopen donderdag toen zij wethouder Botter gedrieën de oren wasten in de Haarlemse gemeenteraad.

Die onnozele hals had het bestaan een monumentenpand, Kleine Houtstraat 116, getaxeerd op €525.000, te verkopen aan de huurders. Deze betaalden al vier maanden geen huur uit protest tegen achterstallig onderhoud (geschat op €200.000). De snoodaards gingen akkoord met de verkoopprijs en verkochten hun ‘s ochtends verworven bezit na de lunch door voor een lucratieve €835.000. Tel uit je winst!

Gezonde Hollandse handelsgeest? Goocheme jongens? Tuig van de richel? Hoe dan ook, voor dit soort mores is nog nooit iemand opgehangen in dit land – inmiddels staat hetzelfde pand weer te koop voor meer dan een miljoen. Maar jullie raden het, de wethouder stond in zijn hemd, een hemd waarop prompt dertig interpellatievragen werden afgevuurd.

‘Wij zijn ons leven sneller verloren dan een pijl uit een koker vliegt. Heel ons leven is niet meer dan een ogenblik…’* Dat zeiden de criticasters niet. ‘De huurders zijn van ons geld naar Ibiza’, sneerde en schmierde Louise van Zetten.

Ons geld… Gek, het lukt me niet bij mijzelf zulke woede an te hauchen. De gemeente heeft geblunderd (er was geen anti-speculatieclausule), dat staat vast, maar wil ik mijn wethouders zo doortrapt en gehaaid dat ze hun eigen huurders het vel over de neus halen? Die Jur Botter is een opmerkelijk iemand. Hij mag dan gezakt zijn voor zijn speculatiediploma, maar hij heeft wel hart voor de zaak en is actief. En dan was er ineens mede door zijn toedoen dat mooi uitgegeven tijdschrift Ontmoet, oplage 80.000, ter bestrijding van de eenzaamheid hier in de stad. Ik weet niet of het helpt, maar het is een Nobel Streven.*

.

Glossy Otmoet

.

*Nobel Streven is ook de titel van het boek waaruit ik de citaten plukte; Frits van Oostroms levensverhaal van Jan van Brederode is zeer lezenswaard.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

2 reacties op “Pijlen”

  1. Er wordt al sinds mensenheugenis gemopperd over taxaties door ‘onafhankelijke’ partijen voor de gemeente Haarlem worden uitgevoerd. Ofwel ze zijn veel te hoog (als het te verkopen vastgoed als dekking voor dure projecten wordt ingezet), dan wel veel te laag (‘minnelijk’) als vastgoed aan aan Haarlem gelieerde stichtingen moet worden verkocht.

    Afgezien van de fortuinlijke verkoop van het Sterrencollege (heeft miljoenen boven de taxatiewaarde opgebracht) trekt Haarlem helaas meestal aan het kortste eind.

  2. @Ja, want een tweede taxatie van hetzelfde pand was niet heel veel hoger. €565.000 of zoiets. Makelaars…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *