Ga naar de inhoud

50%?!?!

Op Europese aanbestedingen mag men graag foeteren, maar anderzijds, het is niet gauw goed. Hier in Haarlem werd dinsdag op het stadhuis geloot om de organisatie van het Kerstcircus.

Circus Renz en Circus Althoff dongen naar de felbegeerde plek op het evenementenplein in het Reinaldapark; beide voldeden aan de gemeentelijke eisen. Laat ze allebei hun beste act naar de Grote Markt sturen, dacht de RaDa-reda direct, waarna de ambtenaren stemmen of het slangenmens van Renz of de acrobaat van Althoff de vergunning in de wacht sleept! Maar nee, er werd een hoge hoed georganiseerd (bij Muggenmeester Wienen, bij Jan Monnikendam of een van de circusdirecteuren) met daarin tien (10!) lootjes, waarvan vijf (5!) oneven (ik vermoed 1, 3, 5, 7 en 9) en vijf even (5+5 = 10, rekenen jullie mee, beste Raarlemmers, met en zonder dyscalculie?). Ze hadden ook twee lootjes kunnen nemen of 1297 1298. Of één muntje.

Hoe dan ook, de aanwezige HD-verslaggever (die een hele voorpagina vult met deze thriller) bepaalde dat Renz oneven was, waarna gemeentewoordvoerder Claudia Tempelman haar 15 seconds of fame kreeg en welgeteld één lootje trok. En geloof het of niet, het was een oneven nummer.

Hadden Renz en Althoff goochelaars / mindfuckers afgevaardigd naar de trekking? Nee, niemand van de circussen was aanwezig. En dan staat er in het artikel een zinnetje dat mij hevig verontrust: ‘De ambtenaren waren toch ook verbaasd over de uitslag. “Dat Renz wint, terwijl ze nota bene al maanden rondbazuinen dat ze hier het kerstcircus gaan organiseren.”

Wat zegt dit over het statistisch benul van onze ambtenaren? [Je hebt een hoed met 5+5 lootjes, en 1:2 = 50% van de partijen wint…?!?!?] Of over hun paranoia? Verliezer Alberto Althoff is juist weer niet verbaasd: ‘”… Renz heeft zo’n goede band met Haarlem dat de uitslag mij niet verbaast.”’ [nee, 50% kans om niet te winnen en dat je dan verliest…]

De loterij als bestuursvorm, het RaDa is benieuwd of ook toekomstige beslissingen in Haarlem op deze manier genomen zullen worden. Wel of geen Mariatunnel? Dolhuysbrug? Parkje bij de Nieuwe Bavo? Woningbouw in de Waarderpolder? Muggenwiet uit de Stadskweektuin? Niet weggooien die hoge hoed, zou ik zeggen.

.

raadselvogel1

..

raadselvogel2

Oh, kunnen julie me nog even helpen, wakkere vogelkenners? In het Kleverpark hoorde ik vanochtend opvallend gekwetter. In de bomen boven mij scharrelden twee vogeltjes. Iets dikker dan een spreeuw en kleiner dan een duif; ze maakten horizontale buikschuivers over de takken, alsof ze jeuk aan hun borst hadden. Grijs-wit? Ze vertikten het stil te zitten en speelden verstoppertje met me. Maar misschien kan jullie ornithologisch oog wat met deze foto’s?

.

raadselvogel3

.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

7 reacties op “50%?!?!”

 1. Ik vind t een geweldige manier! Nog beter: burgers laten stemmen over de keus van het circus!

 2. @Antoinet: Dank! Dat grijze winterkleed is een stuk gedistingeerder dan hun glimmende zomerkloffie.

 3. Een bijzondere vorm van participerende journalistiek van Haarlems Dagblad-verslaggever Arthur de Mijttenaere: zelf een rol vervullen in het beslissingsproces en vervolgens schrijven over een ‘bizarre loting’.

 4. Marius even iets heel anders: laatst had je het in een blog over kabouterdeurtjes in Bolwerkse bomen, met foto. Waar kan ik het blog vinden? Via ‘categorieën’ kom ik er niet uit. Ik wil het graag aan een vriendin sturen.
  Alvast erg bedankt!

 5. hm, mits het ‘n hele kudde was, geef ik het eerste commentaar volkomen gelijk. Zo niet (gelet ook m.n. op de forsere afmeting van het vogeldier), opteer ik toch eerder voor de koperwiek. Gelet ook op de kleuren.
  Weliswaar beschikken zanglijster, kramsvogel, grote lijster en zelfs de beflijster over een dergelijke hermelijnen borstrok, toch houd ik het op de koperwiek. Let maar op de kleurkens buiten de mantel om; de bruinissige vleugels en voornoemde omvang; spreeuwen blijven voorts zwart, afgezonderd voornoemd hermelijnen torso…
  (maar meest waarschijnlijk benne t idd spreeuws. Leuk, bwv p.s.,: de waterral laat zich langs het Houtmanpad steeds vaker zien; dit voor inzijders en toekijkers…)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *