Ga naar de inhoud

Paul Hari

‘Beetje saaie baby,’ zeiden de eerste kraambezoekers waarschijnlijk toen Paul Witteman in de wieg lag. ‘Weinig passie bij het huilen en moet veel remmingen overwinnen voordat hij een boertje laat.’

De saaiheid van Witteman geldt sindsdien als ijkpunt: vind je XXX saai? Nou dan ken je Witteman zonder Pauw nog niet! En nu is daar een Haarlemse opera die die onovertroffen saaiheid onsterfelijk wil maken. Twee zusjes Mizee (zangpedagoge Xandra en schrijfster Nicolien) voeren de bloedeloze Paul (hun neef) op als antagonist voor de vleesgeworden zinnelijkheid in de persoon van Mata Hari. Hé, beide opvoeringen zijn al uitverkocht…

In het HD-interview van vandaag over het ontstaansproces van de opera (zeg maar, de mee-king) getuigt Nicolien ervan zo haar eigen opvattingen te huldigen over saaiheid: ‘Goed, ze [Mata Hari] is wereldberoemd en wordt doodgeschoten, maar dan hebben we nog niks.’ Wijze woorden, plottechnisch. Overigens zal de echte Paul Witteman de première bijwonen – ze nemen het risico voor lief dat hij halverwege het toneel opstormt, Mata Hari de bijoukini van het lijf rukt, de geluidsinstallatie overgiet met zoutzuur en uitroept: ‘Saai? WIE is hier godverdomme SAAI?!?!?

[Mijn vaste antwoord aan leerlingen die uitroepen iets ‘saai’ te vinden is trouwens: ‘Je moet ook niet direct uitsluiten dat dat komt doordat je zelf nogal saai bent. Heb je daar wel eens over nagedacht?’]

Hé, Frans Lommerse kapt bij de Toneelschuur!!!!!!!!!!!!!! Heeft de gemeente Haarlem al opdracht gegeven een buste van hem te laten maken? Herstel, een heel standbeeld, levensgroot!

De RaDa-reda zou hier graag een ODE schrijven aan de man, ware het niet dat die RaDa-ode al bestaat: zie hier. Voor de misklikkers een tweede kans: hier. En voor de zusjes Mizee, als jullie nog inspiratie zoeken voor een volgend project: hier

.

bladerkarpet

.

Toepasselijk: saaie (of niet saaie?) foto van afgevallen lommer vandaag in het St. Bolwerk

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

2 reacties op “Paul Hari”

  1. In de mooie RaDa-ode die onder de eerste in rood gedrukte ‘hier’ opdook staan broekie en rookie naast elkaar. Leuke mogelijke leenwoordconnectie.

    Wikipedia over de herkomst van rookie:

    Thought to be an alteration of recruit +‎ -ie. Another possible origin is Dutch broekie (short for broekvent (“a boy still in short trousers”)), a common term for a shipmate.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *