Ga naar de inhoud

Opbouw

Deze week keek ik met een eerste klas de film Paddington, over het schattige beertje, en daarin is een bijrol voor Mr Curry, de glurende en zurende buurman – zo iemand als ik zelf soms vrees te worden.

Zo was daar donderdag ineens de opbouw. Vanaf de tweede etage kijken wij uit over de Bomenbuurt, de Planetenbuurt en dan immer geradeaus. Tot donderdag, toen stak daar ineens een houten staketsel boven de andere daken uit. Het was het begin van iets, de buurt mocht weten wat. Het zinde mij niet.

.

opbouw2

.

Toen ik later naar buiten moest, hield ik stil om een foto te maken. Onder het houten geraamte stond een man met een baard.

.

opbouwer

.

“Moet ik even glimlachen?” riep hij, niet overdreven vriendelijk.
“Nee maar als u die baard afscheert komt het de foto beslist ten goede” zei ik niet. [Ik liet voorzichtig doorschemeren dat zijn project voor mij als een verrassing kwam]
“Ik doe dit in opdracht,” riep de man.
“Gelukkig maar,” antwoordde ik niet. “Want anders zouden die mensen raar opkijken als ze thuiskwamen en hun huis ineens een opbouw had.”
[De bewoners van het pand ken ik overigens niet]
De bouwman vroeg waar ik woonde (d.w.z. vroeg zich af waar ik me mee bemoeide) en voegde er ongevraagd aan toe dat de tekeningen op het gemeentehuis lagen, met alle benodigde stempels.
“Wat onhandig nou,” zei ik niet. “Je zou denken dat uw opdrachtgevers zelf ook nog wel ergens een kopietje hadden. Overigens, het scheelt mij zo’n 5m x 2m x 7km = 70.000 m³ uitzicht.”

Voor die laatste som sta ik niet helemaal in. Niettemin, het zit me niet lekker. Later vroeg ik aan de Buurvrouw die mijn voornaamste bron is voor het ultralokale nieuws of zij weet had gehad van de bouwplannen. Die opbouw komt namelijk schuin boven haar tuin. Nee, Lieke?/Stientje?/Liedewijn? had niemand gekend in haar voornemen. Ze had stiekempjes de bouwvergunning aangevraagd en ineens stond die baard op het dak.

Ik vraag mij ondertussen af hoeveel Curry / Kerrie er in mij zit (en of het vroeger minder was).

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

6 reacties op “Opbouw”

 1. Was dit geen beschermd stadsgezicht? En is het dan niet vreemd dat de nokhoogte opeens hoger mag dan de rest van de buurt? Opzoeken in het bestemmingsplan…. maar ja… vergunning verleend, de dakopbouw staat er al, dus geen rechter zal zeggen dat dit weer afgebroken moet worden. Pech gehad!

 2. Tja.. De vrijheid van de één is de onvrijheid van de ander.

  Wat betreft voorkennis van de voorgenomen bouw van deze woninguitbreiding: de gemeente is verplicht elke bouwaanvraag te publiceren. Meestal gebeurt dit in een huis-aan-huis blad, omdat deze een brede verspreiding hebben (ze zijn gratis, tenslotte). Heb je een nee-nee sticker op de voordeur of gooi je die krantjes ongelezen bij het oud papier, dan heb je pech.
  Voorts: in een andere reactie heb ik al eens gerept van de zogenaamde ‘gebonden beschikking’. Voldoet een bouwplan aan het Bestemmingsplan, het Bouwbesluit en aan ‘redelijke eisen van welstand’, dan MOET de gemeente een bouwvergunning afgeven.
  De twee eerste eisen vertegenwoordigen tamelijk exacte waarden: er kan vrij ‘wetenschappelijk’ worden vastgesteld of daaraan wordt voldaan. Het meeste voer voor discussie vormen de ‘redelijke eisen van welstand’.
  De bouwvergunning kan overigens op het gemeentehuis (of bij de regionale Omgevingsdienst, als Haarlem al zover opgestoten is in vaart der volkeren) worden ingezien. Bezwaar maken kan tot 6 weken na de datum van verlening.

  Stiekum een bouwaanvraag doen met enige impact op de omgeving zonder dat bij je buren te melden is kinderachtig (of ‘bloody ignorant’ in het beste geval), maar de aanvrager is dit niet wettelijk verplicht. En de tijdgeest maalt niet echt meer om wat een ander er van vindt, op het moment dat het individu besloten heeft wat hij of zij wil.

  Maar troost je; als dit het ergste blijft wat je in de sfeer van aantasting van het woongenot overkomt, dan mag je je handen dichtknijpen.

 3. Natuurlijk willen wij allen dat ons prachtige Haarlem gevrijwaard blijft van horizonvervuiling, maar dit valt toch wel mee? Uitzicht meetbaar in m3? Ik denk toch dat we hier een vierde dimensie bij moeten halen.

 4. Marius (RaDa-reda)

  Dank voor de verhelderende reacties. En natuurlijk, het zal wennen (al is de opbouw groter dan de foto doet vermoeden). Kan er geen gemeente-App komen die alle vergunningaanvragen binnen een straal van 200 meter aan de bewoners doorgeeft? Voor degenen die niet zo waaks zijn?

 5. Marius (RaDa-reda)

  @Henk Sloos: wat is dit toch een geweldig land! Mijn bevestiging is zojuist geaccepteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *