Ga naar de inhoud

Eerste ontmoeting

De eerste dag van 2018 was bijna op de helft. De meeste Vlamingen waren nog aan het bekomen van de oudejaarsviering. Wij wandelden monter met een Gentse vriendin naar de kades / kaaien van de Schelde voor een frisse ochtendwandeling.

De man die wij aan de andere kant van de weg zagen zwalken, verkeerde in een heel ander stadium dan wij. Aanvankelijk wekte hij onze lachlust op met zijn karikatuur van dronkenschap. Optimistische reuzenpassen afgewisseld met onmachtige surplaces, linker- en rechterbeen verwikkeld in een hopeloze identiteitscrisis, knikkende en zwikkende knieën. Minder komisch werd het toen een van zijn evenwichtsstunts hem de brede rijbaan op zwierde. Op de wegen bij station Dampoort kan hard gereden worden. Tot een koerscorrectie leek hij niet in staat of anders had hij geen benul van het verkeer.

Wij aarzelden; hij zag er verschoten uit: blonde dreadlocks en nou ja… Representatief was anders. En (wie weet wat hij had gebruikt om in deze staat te geraken) agressie viel niet uit te sluiten. Ik stak niettemin de zebra over, beduidde tegemoetkomende auto’s vaart te minderen en benaderde hem via een omtrekkende beweging. Daarna maande ik hem zo tactvol mogelijk richting trottoir. Uit zijn intens blauwe ogen bleek niet of en hoe hij mij waarnam, maar hij leek mij mijn padvindersgedrag ook niet kwalijk te nemen. Op mijn hypnotiserende woorden (“het is daar te gevaarlijk, meneer”) mompelde hij iets onverstaanbaars.

Veilig op de stoep draaide hij een soort oriëntatierondje, terwijl ik verder ging met mijn elementaire verkeerslessen. En toen gebeurde het ongelofelijke. Gedreven door welke demonen? / aangetrokken door wat voor visioenen? – zette de stuurloze strompelaar van zojuist het op een lichtvoetig drafje, diagonaal over het enorme kruispunt, in tegengestelde richting. Wij hapten naar adem, maar hij haalde heelhuids de overkant, waar zijn vorderingen aan ons zicht werden onttrokken.

2018, het kan nog een jaar vol verrassende ontmoetingen worden.

.

longunwindingroad

.Long unwinding road bij Dampoort

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *