Ga naar de inhoud

Vooruit

Een weekje congé rond de jaarwisseling en prompt miste de RaDa-reda de staking in het streekvervoer. Een paar weken na mijn ode aan de nieuwe bussen van Connexxion blijkt dat de blazen van de chauffeurs van die imposante gevaartes vaak op knappen staan: de krapte van hun rijschema’s staat een sanitaire stop niet toe.

En zo hebben ze meer grieven over hun arbeidsomstandigheden en werkdruk. Wie wacht met optrekken/wegscheuren omdat een bejaarde in het gangpad naar een zakje gevallen peren grabbelt, moet vrezen voor sancties van de perronchef (of een klikkende boordcomputer?).

In Gent, waar wij verbleven, was de bus op Oudejaarsdag gratis – sympathiek, toch? De chauffeurs maakten een onopgejutte indruk, al valt niet uit te sluiten dat die net zo neoliberaal worden afgeknepen als hun Hollandse collega’s. Gek, opkomen voor je rechten als werknemer lijkt in Nederland haast iets moderns. In Gent word je er op meerdere plekken in de historische stad aan herinnerd dat voor sociale verworvenheden ooit fel gestreden en geleden is. De socialistische Coöperatie Vooruit bezat in zijn hoogtijdagen een royaal pand aan de Vrijdagmarkt en telde voor de Eerste Wereldoorlog 10.000 leden.

.

vooruit3

.

Vooruit gaf een dagblad uit en had een eigen vermaakspaleis – nu in renovatie, maar nog steeds in gebruik als café en theater. Toen wij er binnengluurden was de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in volle gang. En menig Connexxion-chauffeur zou met afgunst naar de WC kijken.

.

vooruit2

.

Onze favoriete pleisterplaats was een paar wijken verderop, bij het Ledebergplein. Daar bevindt zich het Achturenhuis. Knus, warmmenselijk, precies roezemoezig genoeg. De naam van de brasserie verwijst niet naar de tijd dat de stamgast er gemiddeld verblijft, maar naar de campagne voor de achturige werkdag. Aan de muur hangt een kopie van het forse schilderij ‘De klok slaat 5 ure’ uit 1905 van Achiel de Martelaere.

.

vooruit1

.

We keken er met gepast ontzag naar, en keuvelden wat over kapitalistische uitbuiting. Zo lang het duurde, althans.

.

averbodebier

.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

1 reactie op “Vooruit”

  1. Hoelang zit die Teeven nou op de bus?
    Nu rijden de bussen niet meer, de brave borst heeft wel invloed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *