Ga naar de inhoud

De wet van Canon

Murphy’s Law (what can go wrong will go wrong) kent iedereen en wellicht ook de aanvullende Sod’s Law (at the worst possible moment). Tegen een verfijning daarvan waarschuw ik deadlineverslaafde studenten regelmatig. Noem het Epson’s Law. Of de Wet van Canon: printers voelen aan wanneer ze móeten presteren en kunnen de druk niet aan.

Een ongevraagd bewijs daarvan kregen wij zelf gisteravond om 9 uur. De huisdichteres moest de volgende ochtend naar de hoofdstad voor een werkafspraak met haar uitgever en was voornemens 149 nieuwe publicabele verhalen en verhaaltjes uit te printen. Ik lag grieperig op bed en hoorde haar jammerkreetvloekklacht door de slaapkamerdeur heen. De printer haperde! Hij kreeg wegtrekkers en uitvalverschijnselen en baarde uiteindelijk alleen nog blanco vellen.

Ze had al een cartridge vervangen, dat bracht geen soelaas, en mijn snotkop stond niet naar gemorrrel en gefrommel, met onzekere afloop. De situatie was uitzichtloos, tenzij… Ik inventariseerde de buren: hoe goed waren we met ze en hoe goed schatte ik hun printers? Sommigen (mij erg dierbaar) zag ik ervoor aan nog vooroorlogse matrixprintertjes te gebruiken, erfstukken die met de hand moesten worden opgedraaid. Maar Paul…?

De huidichteres stak schuin de donkere straat over met een pak A4, een USB-stick en het onvoltooide drukwerk. Ik ging terug naar bed. Na 20 miuten kwam ze neuriënd de trap op. “Sommige mensen zijn zó aardig…!” Ze had niet eens lang hoeven stamelen en schutteren. Ze mocht direct binnenkomen. Het was zo geregeld en de kwaliteit was beter dan de onze. Het enige gênante moment was toen ze vaststelden waar het printen moest worden hervat. Uhhh.. Bij een verhaal over een man met smaakpapillen in zijn darmen en anus. Hoe dat is? “Ik ben bereid om in je bek te schijten!”

Aldus de laatste zin. De Wet van Canon? Ik heb een andere theorie: die preutse printer van ons staakte uit principe.

.

chocovlag

Falende vlaggenprinter bij Zandvoort

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *