Ga naar de inhoud

Hangop

Met Kerst zou ik een nagerecht maken en ik kwam uit op iets met hangop en slagroom, tutti fruti, cranberry compote en een kletskop erbij. Hangop had ik nooit eerder gemaakt maar het zou moeilijk zijn het te laten mislukken, had ik begrepen.

Alles pakte dan ook goed uit (panned out well). Wat ik niet verwachtte: het maken van die hangop – hoe simpel ook – schonk me een kneuterig soort voldoening. Was het de uitgestelde bevrediging van 8 uur wachten? Hoe dan ook, ik wou nog een keer. We schaften zelfs een heuse kaasdoek aan, maar die was nog niet gewassen toen ik gisteren opnieuw hangophunkering voelde opkomen.

Ah… er was nog een schoon linnen tasje. Tasje natmaken en uitwringen, twee liter Boerenlandyoghurt erin, dichtknopen en met snelbinders boven een pan bevestigen zodat de yoghurt kan uitlekken [die snelbinders vind je in andere recepten niet terug, het belangrijkste is dat de yoghurt vrij hangt]. Weldra begint de yoghurt knus te druppen uit die strak gespannen buidel, terwijl jij denkt aan preïncarnaties waarin je op klompen geiten molk, boter karnde en kaasstengels oogstte.

.

hangop1

.

Dat drupsel (de wei) kun je zo je wilt de volgende ochtend opdrinken (het is yoghurt zonder hangop). De hangop (yoghurt zonder wei) is nog net smeuïg. Het volume is met meer dan de helft geslonken en de smaak is drie keer zo lekker. Slagroom, aardbeien, kersen, banaan, granola, siroop, advocaat, frambozen, mango en andere toevoegingen zijn volstrekt onnodig, maar ach, jullie weten hoe dat gaat.

.

hangop

.

Trouwens, hangop met kweepeer?!?!? Of mispel? Ik rond nu snel af, ik moet nodig ergens watertanden…


Groen P.S: heeft ieder weldenkend mens die petitie tegen de Dolhuysbrug al getekend? Het kan nog een paar dagen.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

3 reacties op “Hangop”

  1. Maaike van Rijn

    Hoi Marius, moet je eens opletten wat een bevrediging het geeft als je een schone, ouderwets rood- of blauwgeruite theedoek gaat gebruiken (als je het helemaal mooi wil maken kan je zo’n echte ouderwetse kopen bij dat linnen-outletwinkeltje in de Gierstraat bijvoorbeeld, maar het kan met elke schone theedoek). Ik krijg altijd het gevoel dat mijn katholieke oma, in een van haar bekende bloemetjesjurkjes, vanuit haar hemel zeer tevreden op me neerkijkt. En als je toch al een kaasdoek hebt gekocht: in Yvette van Bovens ‘winter’-kookboek staat een leuk en simpel recept om ook zelf verse geitenkaas te maken.

  2. Wat een nostalgie: mijn moeder hing de theedoek met yoghurt aan de kraan van het fonteintje in de wc. Het werd (toch) heel lekker!

  3. @Kiek en Maaike: ja, de eerste keer hadden wij ook een blauwgeruite theedoek gebruikt. Wat is dat toch? En die geitenkaas maakt nieuwsgierig. Mocht het zover komen, lees je het in het RaDa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *