Ga naar de inhoud

Zes minuten

Maandag had ik zo’n dag die ik achteraf liever overgeslagen zou hebben –  een aaneenschakeling van pech, misgrepen, uitglijers, wrevel, verkeerde inschattingen en ongemakken. Geen zin in het werk en de mensen. Geen fut, geen pit.

Vertrouwde oppeppers brachten vitaliteit noch behagen. Ik maakte me zorgen. Hoe moest dat verder met de week? Want zoals dat gaat met moedeloze maandagen, er komt onafwendbaar een dinsdag achteraan, gevolgd door een vrijwel onvermijdelijke woensdag.

.

teylermieren

.

Ik voelde me als die zeventiende van links, achtste rij van boven. Die ene met zeurende hoofdpijn.

Die gevreesde dinsdag begon inderdaad flowloos, maar niettemin, de ochtendlessen konden ermee door. En ‘s middags vergezelde ik een biologie-excursie naar het Teylers. Over fossielen. Twee meisjes namen een ‘foute’ afslag en stonden in de Ovale Zaal bij de vitrines met mineralen. “Oh, hier wil ik de hele middag blijven!” hoorde ik er een opgetogen zeggen. Dat was een ideaal begin. Mijn aanwezigheid was niet dringend vereist, dus terwijl de leerlingen hun opdrachtenboekje doorwerkten, had ik alle tijd om door het museum te dolen.

Precies wat ik nodig had. Rust, schoonheid, de resultaten van geduldig en vernuftig menselijk streven om me heen. En boven me.

.

ovalezaalteylers

.

Om half vier stond ik buiten. Niet boven Jan, maar ach… het kon er wel mee door. ‘s Avonds kikkerde ik verder op toen ik las dat de Moskovieten in de maand december welgeteld zes (6!) minuten (minuten!) zon hadden gehad. Ik weet niet of die minuten over meerdere dagen verspreid waren of dat het een aaneengesloten periode was (waardoor sommigen alle zon van die maand misten doordat ze op de wc zaten of door een breedsprakige superieur aan de praat werden gehouden). Nee, dan hebben wij het zo slecht nog niet (zaten wij op acht?).

Rose P.S. Bij modezaak Van Vastenhoven aan de Kleverparkweg verlangen ze niet zozeer naar het voorjaar als naar de voorjaarsschoonmaak, afgaande op de etalage. Als de vrouwen van louter poetsdrift hun hoofddoekjes en rokken versieren met dat felbegeerde accessoire, het schuursponsje.

.

Missschuurspons

.

P.S. Die spinachtige metalen wezens zijn vervaardigd door Tetsuji Seta (vitrine in Teylers)

Oranje P.S.: De koning heeft vandaag een geheim gehouden werkbezoek gebracht aan ons eigen Schalkwijk. Bij de receptie van een van de bezochte instellingen stond hij aangekondigd als Wouter Koolmees (N.B. We hebben ook een D66-minister die zo heet)

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *