Ga naar de inhoud

Sterren College

Dit zijn de weken van het grote Leerlinglokken. Is er nog ergens een school zonder Open Dag? Open Deuren Dag op zijn Vlaams, wel zo toepasselijk – denk aan de vele open deuren die de al dan niet ingehuurde PR-brigades intrappen (zo leurt InHolland al een tijdje met de laffe leuze Leren is Durven).

Er moet een onthullende collectie te maken zijn van alle pedagogische clichés die eind januari worden opgepoetst. Dat neemt niet weg dat ik gisteren vrijwillig een open dag bezocht. De best denkbare reclame die een school zich kan wensen, las ik 2 december in het HD, onder de kop Kinderen uit deze regio steeds slimmer. Het stuk was geschreven door twee leerlingen van het Sterren College, toen stagiaires bij de krant. Hester Feijen en Cristel Brandt vroegen zich af waarom hun school, ‘misschien wel de mooiste school van Haarlem’ niet meer leerlingen trok.

.

Sterren College

.

Een factor is het hoge opleidingsniveau van veel ouders hier ter stede, die de ontwikkeling van hun kind met argusogen volgen, van prenataal tot postdoctoraal. En die in een kramp schieten als ze het advies vmbo horen. Laten we het er liever niet over hebben, maar het gevolg is dat het Sterren College krap 600 leerlingen heeft, terwijl er ruimte is voor duizend. Het is een evenwichtig artikel, waarin de meisjes ook ingaan op vooroordelen over het beroepsonderwijs. Reacties als ‘Jij zou toch beter moeten kunnen?’ of kinderen die uit schaamte hun advies verzwijgen.

Dat stuk deed me wat en daar komt bij, dat gebouw staat hier vlakbij, tussen de Verspronckweg en de spoorbaan. Dus gisteren ging ik naar de open dag, bekende direct dat ik geen nageslacht in de aanbieding had, maar dat ik nieuwsgierig was naar de school. Ik werd zonder problemen aan een gids gekoppeld en samen trokken we het gebouw in.

.

sterrengids

.

De school mag er inderdaad zijn: nieuw, licht, ruim en kleurrijk (dit in contrast tot de donkere buitenkant):

.

sterrenhoog

.

Tijdens de pauze zitten de leerlingen op een soort tribune.

.

sterrentribune

.

De lokalen voor de theoretische vakken deed ik vooral beleefdheidshalve aan (hoewel, bij Nederlands beginnen ze ieder les met een kwartier ‘stil lezen’; leuke lerares ook! En er waren geen vacatures bij Engels.). Mijn belangstelling gold meer de kapsalon, de bakkerij, de bouw, de zorg, enz. Zag er prima uit allemaal. Er is (buiten!) ook een stal met twee geitjes en paarden. En ze runnen een compleet restaurant daar, ook toegankelijk voor buitenstaanders, als ik het goed begrijp.

.

sterrenrestaurant

.

Dat Sterrenrestaurant ga ik denk ik wel eens uitproberen, kan ik gelijk zien hoe de school is met volle tribunes. En verder wens ik het Sterren College volgend jaar 300 leerlingen extra. Ze verdienen het.

Paars P.S. : in de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

3 reacties op “Sterren College”

  1. Ik mocht voor de krant de stagiaires begeleiden en was, met jou, verrast door de school en vooral ook door de inzichten van de dametjes.

  2. Even een open deur, dit soort scholen zou de hart en de ziel van het scholenaanbod moeten uitmaken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *