Ga naar de inhoud

NexTdoor

Haarlem krijgt een scheidingshotel, zo is al een tijdje bekend. NexT zal het heten en het biedt een tijdelijk onderkomen aan mensen wier huwelijk op de klippen is gelopen of in zwaar weer zit. Moet kunnen, zo’n hotel, dacht ik eerst schouderophalend – waarom niet?

Kijk, hier is een plaatje van NexT zoals het er uit zal zien op een zonnige dag in de nabije toekomst.

.

scheidinghotel

.

Vier verdiepingen franjeloosheid, zoals we dat inmiddels kennen van talloze projecten – ik hoop dat die architecten in hun eigen huwelijk wat meer speelsheid betonen, anders geef ik ze een goede kans zelf in dit zielloze bouwsel te eindigen.

Goed, dat hotel hebben we. Nu alleen nog een locatie waar het past. Met wat passen en meten. En woekeren met de ruimte. En wat knutselen met het bestemmingsplan. Neem bijvoorbeeld die parkeerplaats achter de voormalige Publieksdienst, die inmiddels is omgebouwd tot een hotel. Schuin achter het Patronaat. Er is daar ruimte voor een klein parkje, met bomen, een fonteintje en een paar bankjes. OF – van tweeën een – voor NexT. Laten we de situatie ter plekke even opnemen.

.

propbouw

.

Ik was er al bang voor. Het nieuwe hotelletje / appartementencomplex komt ingeklemd te liggen tussen twee vleugels van het grote hotel. Smijt je trouwring nijdig uit het raam en hij komt waarschijnlijk vast te zitten tussen de belendende muren zonder de grond te bereiken. En pal ertegenover heb je de bestaande woningen in de Ruychaverstraat. Boffen die mensen even!

Het druist in tegen ieder ruimtelijk inzicht. Hoe noemde het RaDa (over zijn pis) dit soort gedrochtelijke constructies ook weer? Juist ja, propbouw!!!

Paars PS In de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

P.S. afbeelding hbb-groep

3 reacties op “NexTdoor”

 1. Wel sneu voor de overburen, maar het voordeel is wel, dat het smakeloze wordt omhuld door al bestaande smakeloosheid. Dan komt het tenminste niet elders in de stad.

 2. Scheidingshotel: dat is weer eens even een heel nieuw concept! Een regelrechte primeur voor Nederland, vermoed ik.

  Wat betreft de het gebouw en zijn plek: afgaande op de getoonde presentatietekening wordt het weer zo’n zouteloos, quasi-zorgvuldig in de binnenstad ingepast stuk nieuwbouw.
  Die als kap uitgevoerde 3e verdieping (mogelijk staat er iets over een maximale goothoogte in het bestemmingsplan) is een al honderden keren toegepaste truc om een, voor een bepaalde locatie iets te grote massa zogenaamd “in te passen” op de bewuste plek. Wat gezien de directe context, een tamelijk modernistisch kantoorgebouw, ook weer vreemd is.
  Waarom niet gewoon een nog wat brutaler pand neergezet, dat zich zijn beurt weer afzet tegen zijn grote buurman? Zal wel niet kunnen vanwege de Welstandsnota. En die voormalige publieksdienst/nu hotel is natuurlijk een misstap van voor die nota.

  Ja, bouwen in een historische binnenstad, zodra het wat groter wordt; het weet wat..

 3. Tja.. Ben het eens wat betreft fantasieloosheid van dit gebouw.
  Wat ervan komt als je pas gescheidenen in een pand samenbrengt weet ik niet. Interessant sociaal experiment, lijkt me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *