Ga naar de inhoud

Spaarnedromen

Uhhh … ik kan niet beweren dat ik slapeloze nachten had van het verschijnen van de Ambitiekaart Haarlemse Wateren, maar (als ik de voorpagina van het HD mag geloven) hij is er! We (wij, als stad) gaan ‘trekken’ aan de watertoerist.

3,5 miljoen euro zouden de waterrecreanten jaarlijks in ‘onze’ economie kunnen pompen als alles meezit (denk aan belangengroepen als sjouwermannen en baliekluivers, scheepsbeschuitbakkers, schipperstruienbreisters, de meisjes van het Begijnhofplezier; of de shanty-avonden in De Waag en… de gemeente rekent zich in ieder geval rijk ).

Minpuntje: alles zal (gaap!) dienen te geschieden op basis van duurzaamheid, veiligheid en kwaliteit – het komt mij voor dat we ons daarmee niet bepaald onderscheiden van andere aandewatertoeristtrekkende steden. Wat is er mis met af en toe een wrak op de bodem van de Mooie Nel of het risico dat je bij Schalkwijk geënterd wordt door lokale piraten?

En om files te voorkomen willen ze/we meer water en waterwegen: het ontdempen van diverse grachten staat op de agenda. En er is meer: wellicht wordt de trekschuit tussen Haarlem en Halfweg in ere hersteld – bij files op de A200 kun je je auto dan in de berm achterlaten. Het zou zomaar kunnen!

Nog duizelend van zoveel vaarvisioenen wandelde de RaDa-reda vanochtend naar de oevers van de sloomste rivier van Europa en raakte in verwarring. Waar waren ze gebleven? En had ik de Ambitiekaart Haarlemse Kastelen gemist?

.

drijfkasteel

.

Duurzaamheid? Veiligheid? Kwaliteit? Als alles goed gaat is dit drijvend museum op 5 maart weer weg, maar dan nog… Hoe hebben we zo diep kunnen… uhhh… zinken?

.

vlotbrug

.

Paars PS: In de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

3 reacties op “Spaarnedromen”

  1. Het kneuterige kasteelschip doet me denken aan de als Alhambra Flottante geafficheerde drijvende bioscoop die in de jaren 10 van de 20ste eeuw Haarlem aandeed en volgens mij nog gasverlichting had. En ook aan de destijds beroemde varende diergaarde Klein Artis (met onder meer ‘Mexicaanse waterhonden’), die tussen 1935 en 1948 Haarlem aandeed en bij de Spaarnekerk lag afgemeerd. Klein Artis was van een ver familielid; mijn vader voer als jongen wel eens mee.

  2. Ja de Westergracht wordt weer Westergracht met van die leuke bruggetjes. Gelijk de Bavoschool weer in oude stijl herstellen en Haarlem heeft er nog een trekpleister bij (en per boot bereikbaar).

  3. En de Oudegracht en Raamgracht weer met water en de Delft verbinden (onder de Randweg door) met de Brouwersvaart. Maar wel zo uitgevoerd dat de rondvaartboten erdoor kunnen, anders levert het te weinig op..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *