Ga naar de inhoud

Scherp voorwerp

Eerst even het HD scherphouden: ik bedoel, die kop op de voorpagina vanmorgen? ‘Mes fors in operaties door griep’? Had hier niet een haha-humorist tegen zichzelf beschermd moeten worden?

Het bijgaande artikel gaat over het Spaarne Ziekenhuis, dat op twee fronten kampt met de griepgolf, onder de bevolking en onder het eigen personeel.

Rector Claasje Quadekker van het Sancta Maria zou bij het onderhavige artikel waarschijnlijk de voorkeur hebben gegeven aan ‘Scherp voorwerp’ in operaties door griep. Op haar middelbare school vond maandagmiddag een ‘geweldsincident’ plaats (een soort gevecht, zeg maar, om het minder technisch te maken), waarbij een leerling een bloedende wond aan zijn hand opliep door aanraking met ‘een scherp voorwerp’.

[De Verzamelde Kritische RaDa-lezers: Ja, wat dan? Een geodriehoek? Passer? Puntschoen? Haak- of injectienaald? Kerstster? Taartvork? Toch geen MES, zeker?]

De rector, c.q. C.Q. spreekt uitdrukkelijk niet van een steekpartij, meldde het HD gisteren. Arme Claasje! Ik beklaag iedere rector die met zoiets te maken krijgt, dat voorop. Maar het professionele spasme waarin een moderne schoolleider vervolgens schiet, vind ik pijnlijker dan het incident zelf. “Veiligheid staat hier bij ons juist voorop”, vertelt rector Claasje Quadekker. “We hebben niet voor niets het keurmerk Gezonde School gekregen, waarbij we juist voor onze inzet op veiligheid zijn geprezen.” Desondanks zullen ze ‘het beleid nog weer eens tegen het licht houden.’

Het licht, het licht, het nooit klagende, altijd geduldige polderlicht! Alleen blijkt uit een vervolgartikel vanochtend in het HD dat het ‘scherpe voorwerp’ volgens ooggetuigen bestond uit een stalen lemmet en daaraan bevestigd een heft, met een gezamenlijke lengte van 20 cm. Ik ben geen wapenexpert, maar dan kom je toch gevaarlijk dicht in de buurt van een mes. De volgende vraag is waarom mevr. Quadekker ‘uitdrukkelijk’ niet wilde spreken van een ‘steekpartij’.

Misschien heeft zij een… uh… punt? Het spitse uiteinde van het ‘scherpe voorwerp’ bevond zich voorafgaand aan het bloedvergieten op het voorhoofd van het slachtoffer, dat een afwerende armbeweging maakte en zich verwondde (aandachts…uh…puntje: was bij de veiligheidslessen gewezen op de risico’s van zulke onverhoedse bewegingen?). Is er dan, in technische zin, gestoken? Is er sprake van ‘steken’ als iemand uit voorzorg een voorwerp waarvan hij de scherpte wellicht zelf niet beseft op andermans voorhoofd zet, niet wetende welke negatieve reacties dat bij die ander kan oproepen?

Het is moderne casuïstiek: hoeveel engelen passen er op de punt van een naald zonder dat een van hen het slachtoffer wordt van een steekincident?

Claasje, heb je ook deze reactie overwogen? “Wij zijn een goede school, met 1400 leerlingen. Daar zitten geheid 15 ploerten tussen en met wat pech dragen er daarvan vijf een mes. Dat voorkom je niet. Met wat geluk blijven die messen op zak. Helaas, wij hadden pech. Ik zal er alles aan doen die jongen een tuchthuisstraf te bezorgen.”

.

scherpding

Scherp voorwerp op dak Overveen

P.S. De abonneeservice ligt op zijn gat – nog even geduld, s.v.p.

2 reacties op “Scherp voorwerp”

  1. De omschrijving doet me denken aan een aardappelschilmesje à la Ciske de Rat. Het spreken met meel inde mond, is dat geen passende omschrijving van officiële reageerkunde. Je eigen royale persmoment moet ik je toch ontraden. Een rector van een school waar ik ooit werkte, nee het was niet Douwe Iest, gaf aan de pers ooit toe dat er wel eens iets ontbrak aan het einde van de dag. Hij gebruikte een soort beeldspraak met ‘raven’ er in. Dat werd een stevige kop in het lokale blad dat De Tornado of De Windhoos heette. ‘Leerlingen Lyceum stelen als de raven met als onderkop ‘Bekentenis van de rector’. Dus ‘Allemaal ploerten Op SM’ dat moet je niet willen.

  2. @Schulp: Misschien was het een geval van bronbescherming, maar dat lokale blad waarover je spreekt was ongetwijfeld De Typhoon en “lokaal” betekent in dat geval: de Zaanstreek.

    Hoe men aan de naam Typhoon kwam is trouwens ook nog wel het vermelden waard. De Typhoon ontstond in de oorlog (ja, die..) als verzetsblad en was vernoemd naar de Britse jachtbommenwerper van diezelfde naam.
    Hier in Dordt zou dat nooit gebeurd zijn, overigens. Op 24 oktober 1944 bombardeerden Typhoons een Duits hoofdkwartier in Dordrecht. Hoofdkwartier aan gort, maar ook 69 doden onder de burgerbevolking.

    Mijn excuses; de associaties gierden weer even duchtig in het rond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *