Ga naar de inhoud

Luisteraarsdebat

Ah… het lijsttrekkersdebat begon pas om vier uur, inloop vanaf 15.30 uur. De deur van het Patronaat was nog dicht – een kluitje CDA’ers wachtte deemoedig en ook een SP-afvaardiging hield zich gedeisd. Zo niet de harde kern van Hart voor Haarlem. Louise van Zetten tikte nijdig met haar trouwring op de ruit om de zaken te bespoedigen. Me dunkt iemand die dingen gedaan krijgt! Dezelfde ongedurigheid kenmerkte ook een beetje haar optreden vanmiddag. Zij was daarin een uitzondering.

Annemieke Windt en Richard Stekelenburg leidden het gesprek vaardig en gevat, maar hoefden nooit alle zeilen bij te zetten om de gemoederen te bedaren. Waar waren de heethoofden en de demagogen? De claques? Men kende elkaars standpunten en zelfs de meest controversiële (Moussa’s bebouwing van de Groene Zoom) maakten geen hevige emoties los.

De meeste sprekers draaiden routineus hun partijstandpunten af, in constellaties van drie of vier (een curieuze rol was er voor Max Sipkes die als een deus ex maxina boven de partijen zetelde en geacht werd in te grijpen als zij de feiten geweld aandeden).

.

deusexmachina

.

Als sprekers ontliepen de lijsttrekkers elkaar weinig; als zwijgers/luisteraars des te meer. Zei dat iets over hun innerlijke beschaving? Sommigen viel het zichtbaar zwaar te wachten tot ze hun volgende duit in het zakje mochten doen – die begonnen te ginnegappen met hun buurman, te flirten met de achterban, verveeld aan hun schoeisel te frutselen of onwillekeurig grimassen te trekken. De huisdichteres en ik waren het erover eens dat dat niet voor hen pleitte. In goed overleg kwamen wij tot de volgende top 4 van goede luisteraars:

4. Gertjan Hulster van de Actiepartij. Qua uiterlijk een tijdgenoot van Bakoenin (1814-1876). Lijkt wat in zichzelf gekeerd, maar hij bleef geconcentreerd.
3. Robbert Berkhout van GL trok als luisteraar geen aandacht, en dat is positief (helaas als spreker ook nauwelijks)
2. ex aequo: wethouder Merijn Snoek (CDA). Bracht de wellevendheid op al zijn collega’s min of meer ernstig doch vriendelijk aan te horen.
1. ex aequo: wethouder Floor Roduner (PvdA). Bleef alert, zowel als luisteraar als spreker. Maakte over de hele linie een goede indruk.

De prijs voor de grootste poster ging naar Frans Smit van OP Haarlem (voorheen Ouderenpartij):

.

OP654

.

Het Paars PS is terug: sprekers, zwijgers en luisteraars, abonneer je op het RaDa in de zijbalk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *