Meteen naar de inhoud

Lente-ouverture

Over een paar weken kibbelen de meeuwen (kok-, mantel-, zilver-) hier weer 16 uur per etmaal (lees Witte Wraak); dus voorlopig is iedere nacht dat ze nog niet kwaadknerpen en snauwsnerpen mooi meegenomen. Want zo hoor je nog eens wat.

De afgelopen tijd meende ik ‘s ochtends tientallen nieuwe fluitertjes te horen: ik (in halfslaap, oren nog in de ontkenningsfase) kon ze niet thuisbrengen. De zwerm sijsjes die hier ooit neerstreek? De badmusjes?

Het klonk of er een vliegend & piepend tapijt langstrok op weg naar zonnige oorden. Ze (?) hadden er (?) zin in. Via via (een buurman) bereikte mij de mare dat er heggenmussen in de buurt waren. Ik liet er een voor me zingen op Youtube. En wat ik jullie brom, die ene klonk in zijn eentje als een heel orkest. Dus dat wordt morgenochtend gluren om ze/’m op heterdaad te betrappen en een vogeltelling te houden.

.

- heggemus-01

.

Oh… ze schijnen zelden in groepsverband op te treden, lees ik hier, bij Jos van der Heijden, van wie ik ook deze foto leen.

En nog even een ode aan de democratie: vanavond om 11.15 uur stond alles al in gereedheid voor de verkiezingen van morgen. Je kan veel zeggen van de gemeente, maar dat doen ze toch maar mooi.

.

stembureau

.

Paars PS: In de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

.

4 reacties op “Lente-ouverture”

 1. Heggemussen zijn inderdaad individualisten, maar ook in een stadsomgeving met wat groen regelmatig voorkomende vogels. Als ze niet zingen gedragen ze zich altijd wat heimelijk en hun verenkleed is ook al niet zo opvallend. Vaak zijn ze er wel, maar zie je ze niet.

  Toevallig was er afgelopen voorjaar van tijd tot tijd ook eentje (of een paartje; man en vrouw zijn niet makkelijk te onderscheiden) op ons balkon aan de achterkant. Hij/zij had(den) het voerbakje en de (vogel)pindakaas ontdekt. Maar na een paar weken zag ik geen Heggemussen meer. Tot op heden heb ik ze niet teruggezien; misschien waren het toch doortrekkers, hoewel de meesten gewoon standvogel zijn en het hele jaar in dezelfde omgeving blijven.

 2. In je tuin zitten op het ogenblik een stuk of 10 putters en een twaalftal sijsjes, Marius.
  Sinds 3 jaar geleden zijn die afgekomen op de gepelde(!) zonnepitten, die wij ze geven.
  Aangezien een van je benedenbuurvrouwen ook deze delicatesse aanbiedt, zal het dus wel het prettig gekwetter en gesnerp van deze twee soorten zijn, die je hoort.
  Twee jaar geleden heb ik nog een filmpje gemaakt vanuit de keuken, kijk maar hier:

  https://www.youtube.com/watch?v=wISsOBjz5zE

  Aan het eind zie je ook groenlingen langskomen, maar die zijn er dit jaar (nog) niet bij…

  Dawassuteven

  groetje

  Ok

 3. @ Ok: Prachtig! Beter dan Attenborough! Die puttertjes heb ik nog nooit gezien vanuit mijn bovenraam, maar ik ga loeren (en desnoods voeren).

 4. Je kunt ook gewoon even aanbellen en bij ons binnen komen kijken, hoor…doe dat maar morgen of zo…voorlopig zijn ze er nog wel…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.