Ga naar de inhoud

Rustplaats?

De R.K. begraafplaats Adelbert in Bloemendaal?!? Daar liggen mijn vader en mijn broer… Er waren graven bekrast met een hark, las ik gisteren in het HD – tachtig à honderd.

Ik ben geen trouw bezoeker – anderen zijn daar beter in dan ik – maar nu was een inspectie geboden. We vreesden een ravage aan te treffen op het kerkhof, maar aanvankelijk bespeurden we helemaal niets vreemds. Onze eerste zorg bleek ongegrond: de dader had mijn familie met rust gelaten. Opgelucht wandelden we terug, ons afvragend waar hij dan wel had toegeslagen.

Marmeren grafstenen glommen in de zon, allemaal gaaf. We zochten het graf van Godfried Bomans, dat ook toegetakeld zou zijn. We moesten wel even zoeken alvorens we evenwijdige scherpe lijntjes ontwaarden. Maar toen we eenmaal wisten waar we naar moesten kijken, bleek op veel meer plekken ‘geharkt’.

.

grafhark

.

Vooral de kwetsbare steensoorten bleken stelselmatig bewerkt. Nu begreep ik ook waarom Aad Swaalf (over wie het RaDa deze week nog schreef) voorspelt dat de schade met de jaren door erosie verdoezeld zal  worden.

‘Het werk van een zieke geest’, stelt Swaalf. We liepen langs een gebroken en in de aarde weggezakte grafsteen. Was de ‘zieke geest’ daaruit ontsnapt om zijn onzalige praktijken te verrichten?

Waarschijnlijk niet, want er is behalve een sterke (en onbegrijpelijke) motivatie ook een sterk lichaam nodig om zo veel graven toe te takelen.

.

beszerk

.

Paars PS: In de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

6 reacties op “Rustplaats?”

  1. Bomans ligt op de Bergweg, niet op St. Adelbert,
    Daar liggen namelijk wat bekenden van me, maar niet Bomans.

  2. Volgens het naslagwerk Waar ligt Poot? Over de dood en de laatste rustplaats van Nederlandse en Vlaamse schrijvers, uitgeverij De Prom 1994, ligt Bomans begraven op de RK Begraafplaats Sint Adelberts, graf 1235, aan de Verbindingsweg in Bloemendaal.

  3. Al weet je het voor 99,99 % zeker, soms zoek je het dan toch nog even op. In dit geval leverde het een fijne bijvangst op. Te weten dit aardige stukje van Onno Blom over het graf van Bomans. https://www.trouw.nl/home/hier-ligt-een-opgewekt-man~a4f453d6/ De dialoog met de vrouw in functie die Blom het graf wijst, kan haast niet Bomansiaanser. ¨Bomans? Die heb ik gisteren toevallig nog schoongemaakt. Hij heeft een abonnement.¨

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *