Ga naar de inhoud

Staal

Complete onwetendheid omtrent alles om mij heen is mijn specialiteit en vooral als ik weer eens een non-fictie boek lees, word ik daaraan herinnerd. Ditmaal Built van Roma Agrawal, over bouwkunde sinds de vroege oudheid.

Agrawal (ze studeerde eerst natuurkunde) was een van de ingenieurs van The Shard, het hoogste gebouw van Europa, dus ze weet waar ze het over heeft als het om gewapend beton en staal gaat. Voor mij – sinds mijn Lego-dagen geen bouwsteen aangeraakt – is vrijwel alle theorie nieuw en al te technisch wordt het niet; ik laat me gretig uitleggen hoe spanning en compressie de vorm van bruggen, bogen, koepels en wolkenkrabbers bepalen. Dan zie je de spoorbrug bij Middenduin ineens met andere ogen.

.

spoorbrugoverveen1

.

spoorbrugoverveen2

.

Van staal, die brug, jullie weten wel… Hoewel? Van Henry Bessemer (1813-1898) had ik weliswaar gehoord, maar in dit boek staan de vele strubbelingen beschreven die hij moest overwinnen voordat zijn procedé algemeen toepassing vond en staal op grote schaal kon worden toegepast voor industriële doeleinden. En schepen, zoals hier vanmiddag op het strand bij IJmuiden.

.

strandboot

.

Achter de pier dus. Eerder deze week was ik toevallig ook in IJmuiden en als we het dan toch over staal hebben… De fusie tussen Tata Steel en Thyssen-Krupp gaat door, met minder banenverlies dan aanvankelijk gevreesd. Dus voorlopig kunnen we plaatjes blijven schieten van dit soort pittoreske luchtvervuiling.

.

tatarook

.

staalboot

.

Voor mij is IJmuiden het dichtstbijzijnde buitenland. In Paviljoen Zeezicht (sinds 50 jaar) werd vanmiddag een verjaardag gevierd. Alles net even rauwer, luider en directer dan buiten een straal van 5 kilometer gebruikelijk en dat had wel wat. Veel gasten kwamen zo van het zeevissen en droegen prachtige regenkleding met bretels, van Gamakatsu. Zag eruit of orkanen en orkatanden er geen vat op zouden krijgen. Geen types die morgen paaseitjes gaan beschilderen met een fijn penseel. Echte mannen. Mannen van (Hoogovens/Corus/Tata) staal.

Paars PS: In de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

2 reacties op “Staal”

  1. Ik weet nog goed dat ik destijds, toen ik die spoorbrug voor het eerst zag, ontdekte dat hij a.h.w. op z’n kop hangt. En ik daardoor inzicht kreeg in de functie van zo’n constructie, namelijk voorkomen dat de brug doorbuigt.

  2. Marius (RaDa-reda)

    @Leo: Ja, het ziet er bij die brug uit of ze op goed geluk het een en ander in elkaar geprutst hebben…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *