Ga naar de inhoud

Hudson’s Bay

Hudson’s Bay wist mij verdacht goed te vinden de afgelopen twee weken – waar ik dat privilege aan te danken had, weet ik niet, maar de commerciële Canadezen bestookten mij (wat is het tegenovergestelde van een fun shopper? Een winkelmijder?) vanuit allerlei digitale hinderlagen met reclames en lokkertjes.

Helaas vergaten ze het RaDa, uithangbord van de onafhankelijke, anti-populistische, tegendraadse (Jas)pers, een uitnodiging te sturen voor de bezichtiging van hun verbouwde pand. En zo kon het gebeuren dat ik vanochtend in het HD moest lezen dat het gerenoveerde gebouw ‘klasse ademt’. De systeemplafonds van V&D zijn weggesloopt, en dat geeft lucht en licht. Las ik, knersentandend.

Zo meteen ga ik zelf even kijken. Om 10 uur opent Muggenmeester Jos Wienen de tent het warenhuis plechtig en een kanon schiet waardebonnen de lucht in. Daar hoef ik niet per se bij te zijn. Op het Verwulft staan dranghekken (als ze nog niet omgedrongen zijn) en als ik rond het middaguur door de Hudson-scrum heen kan komen, voeg ik mijn verslagje hier toe.

.

propellecutem

Pro pelle cutem (betekenis?)

Hier ben ik weer. Zonder kreukels en kleerscheuren, het viel mee met de drukte. En onontgoocheld, want gelukkig… niet alle sporen van het oude V&D zijn gewist. ‘De praktische huisvrouw koop bij Vroom & Dreesmann’ hebben ze intact gelaten (zie hieronder). De oude roltrappen zijn er nog. Het fraaie glas-in-lood is gespaard in de trappenhuizen en aan de noord- en zuidzijde is het beter zichtbaar. Ook zijn er nieuwe vergezichten over de stad.

.

praktischehuisvrouw

.

g&lv&d

.

nieuwlood

.

Er liepen jonge mannen goden rond in helrode pakken; zij gaven rondleidingen en schoven in La Place aan bij eenlingen. Ook de meisjes leken zo uit de verpakking te komen. Verdacht mooi… Ik maakte een babbeltje en vroeg of ze hier hun levensdagen hoopten te slijten. Nee, misschien tot het weekend. Ze werkten voor een ‘hosting-bedrijf’ en werden verhuurd voor  allerhande openingen. Ik was blij voor ze en voor mezelf, want ze kwamen het winkelbeeld beslist ten goede.

En verder… Jullie moeten zelf maar kijken, beste Raarlemmers. Hudson’s Bay verkoopt van alles en wie weet zit er iets voor jullie bij. Op dit terrein ben ik niet de juiste gids. In het voorbijgaan hoorde ik een vrouw zeggen: “Als ik eerlijk ben, heeft de Bijenkorf…” Maar de rest van haar zin kan ik jullie jammer genoeg niet aanbieden.

Paars PS: In de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

4 reacties op “Hudson’s Bay”

  1. Het belangrijkste is dat je weer 100 meter overdekt kunt afsnijden naar de Botermarkt.

  2. Pro pelle cutem betekent Huid voor huid. Uit het Bijbelboek Job (2):

    Toen antwoordde de satan den HEERE, en zeide: Huid voor huid, en al wat iemand heeft, zal hij geven voor zijn leven.

    ‘Pelle’ is pels, huid, leer. Het motto verwijst naar het pelsjagersverleden van deze opvolger van V(os) & D(as).

  3. Nog geen gelegenheid gehad. Ben vooral benieuwd naar Laplace. Hopelijk niet zo gekrompen als in Zwolle, Tilburg en Den Bosch. Waar ik erg naar terugverlang is het oorspronkelijke interieur. Nee, niet de levensmiddelen in het souterrain, maar de lichtkoof (heet dat zo) in het midden. Waar nu de roltrappen zijn, was vroeger een groot achthoekig gat, van de parterre tot de zolder, met mooie marmeren balustraden. Leuk om naar beneden te kijken. Ik herinner me nog – ik was leerling verkoper op de speelgoedafdeling, annex liftboy, annex inpakkershulpje – dat op een middag een van die prachtige glas-in-loodramen uit de lichtkoepel naar beneden viel, precies tussen de toonbanken. Veel consternatie, maar gelukkig was niemand geraakt. Wist u overigens dat er onder het souterrain (de hoger kelder) ook nog een lage kelder is (was?). Daar waren toen de magazijnen.

  4. Het dekt misschien niet helemaal jouw lading, maar af en toe kom ik het woord ´runshoppen´ tegen. In de betekenis van doelgericht en met enige haast de noodzakelijke boodschappen doen, teneinde de winkels/het winkelgebied zo spoedig mogelijk te kunnen verlaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *