Ga naar de inhoud

Ursula Heerma

De vernissage bracht voor de meeste aanwezigen een vreemde mengelmoes van emoties. Ursula Heerma overleed op 1 februari dit jaar, pas 51. Tijdens haar leven zocht ze de publiciteit niet, maar vrienden en haar partner zagen in een tentoonstelling zowel een noodzakelijke erkenning van haar kunstenaarschap als een manier om het verlies te verzachten.

Ik kende Ursula ook – niet goed, maar goed genoeg om verdriet te hebben toen ze weggleed uit het leven. De meeste van haar schilderijen had ik nooit gezien. Mijn bereidwilligheid ze mooi te vinden was donderdag natuurlijk bovengemiddeld. Maar ze waren meer dan mooi. Intrigerend, in hun weergave van een schemerwereld waarin solide, veelal onduidbare voorwerpen een metamorfose kunnen ondergaan tot wezens met een eigen honger en wilskracht.

.

IMG_6752

.

De expositie is in Galerie Niek Waterbolk (Schoutenstraat, Utrecht – vlakbij de/het Neude) en loopt slechts tot zondag 20.00 uur. Dus mochten jullie in de gelegenheid zijn…

Ook van Ursula, van een ander kaliber, maar mij zeer dierbaar, dit tekeningetje, dat al sinds de uitvinding van de bibliofilie in de wc van antiquariaat Hinderickx & Winderickx de aandacht van de pot afleidt.

.

ursulaheerma

.

P.S. Afgedankte industriële hardware vind je natuurlijk overal, maar nu betreur ik het dat ik Ursula nooit deze rust-roest-foto’s uit Orkney heb laten zien. Had ik het maar geweten…

Paars PS: In de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *