Ga naar de inhoud

Haarlem-naar-led

Hebben jullie vandaag ook die ontroerende brief van Heijmans gehad over de invoering van LED-lantaarnpalen? Kenmerk G005747-HR-16-03 bedoel ik. Van april tot september vervangen ze 3700 armaturen van ‘lichtmasten’, in een groot deel van Haarlem.

Er spreekt een schattig soort onbeholpenheid uit die brief, alsof ze Theo (2 meter, 130 kilo), die vorige week met zijn bulldozer van een talud was geschoten en met zijn linkerschouder in het verband zat, hadden gevraagd dat PR-briefje even te doen. Typen doet ‘m pijn, maar de mensen hebben altijd wat te zaniken, dus…

De voorspelbaarste burgerlijke miemeltjes probeert hij voor te zijn: ja, de planning kan uitlopen door weersomstandigheden; ja, er zijn gevolgen voor de bereikbaarheid (half uur per paal, big deal); nee, wees gerust, de parkeergelegenheid wordt niet minder; ja, er kan overlast ontstaan, al zal al het mogelijke worden gedaan die te beperken. Theo vraagt ons begrip (en masseert ondertussen zijn ontwrichte linkerschouder en zijn typvinger). Je voelt dat hij ons een beetje zeikerds vindt.

.

pre-led

.

Wacht, nog één puntje. Anders beginnen ze dáár weer over:

Het kan zijn dat het opvalt dat er ander licht schijnt bij u in de straat/ buurt. Ledverlichting heeft een andere kleur en vraagt om gewenning. Een gewenningsperiode van 3 maanden is gebruikelijk.

En daar houdt Theo ineens op, mij in martelende onzekerheid achterlatend. Want hoe moet dat nou verder als ik na vier maanden nog steeds gewenningsproblemen ervaar? Het oude licht mis? Adressen van opticiens die led-correctiebrilletjes verkopen vermeldt hij niet, evenmin als een betrouwbare lichttherapeut of led-psychiater. Ik ben er allerminst gerust op…

P.S. Er is een, nogal summiere, website Haarlem naar led, maar die geeft geen uitsluitsel.

Paars PS: In de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

2 reacties op “Haarlem-naar-led”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *