Ga naar de inhoud

Corso-fee

Zijn er ook grenswaarden vastgesteld voor het aantal problemen waarover een mens zich zorgen mag maken? Deze week had de Haarlemse corso-fee overal gele bloemenslingers opgehangen aan commercieel interessante gevels.

.

corsofee

.

Ik zat bij zo’n versierde gevel koffie te drinken, in mijn zelfgebouwde enclave van zorgeloosheid en welbehagen. In de verte naderde een groepje welpen / mini-scouts / padvindertjes in frisse blauw-rode uniformen [te verdringen probleem uit de actualiteit: de jeugd speelt weinig buiten, etc.]. De hummeltjes volgden losjes een vaandrig/hopman – ik kon zijn insignes niet bestuderen – en babbelden er – zo dacht ik – vrolijk op los. Hoewel? “Weet je waar iederéén allergisch voor is?” De anderen hadden het te druk met hun eigen betoogjes. “Weet je waar iederéén allergisch voor…” Het moest eruit, of ze naar hem luisterden of niet. “Iederéén is allergisch voor berenklauw.” Zijn makkers (wisten ze dat berenklauw een plant was?) lieten dit volgen door “ik ben allergisch voor brood” en “ik mag geen mandarijnen”.

Kom op, knullen, ga nou eerst die touwbrug bouwen! Zulke gesprekken kan je op je tachtigste ook nog voeren, over je botontkalking en polyfarmacie.

Nog zoiets: geen wolkje aan de lucht de laatste dagen, tot je de kranten openvouwt. De heide verzuurt door het ammoniak in de lucht en hier in de IJmond happen miljoenen longen wanhopig naar adem door stukstofdioxide (typo van het HD) en fijnstof. Een RIVM-rapport hoopt dat de Europese normen in 2030 vrijwel nergens meer worden overschreden (mits Schiphol, Tata Steel, de zeescheepvaart, de landbouw en de auto-industrie flink gas geven met milieusparende maatregelen én de Paasvuren worden verboden). Zou het trouwens kunnen (mijn eigen hyperactieve snufferd constateert dat) dat de lucht de laatste twee weken wat industriëler ruikt dan gemiddeld?

Een voordeel van fijnstof is dat je het niet ziet. Nú is het groen op zijn frist, dacht ik in het Kleverpark. Zullen we [niet aan die rapporten denken!] het daarbij maar laten dan?

.

groenfris

.

Paars PS: In de zijbalk kun je je abonneren op het RaDa – je krijgt dan een emailbericht zodra er een nieuw stukje is verschenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *